Rondje door Apeldoorn: Brink en Orden

Woensdag 11 november 2020

Door Henk Rijke

Waar woon ik eigenlijk? Het lijkt een overbodige gedachte, en natuurlijk, ik weet mijn eigen huis echt wel te vinden, maar mijn eigen stad (of zijn we nog steeds een dorp), mijn eigen buurt, de wijk waar ik woon, hoe goed ken ik die eigenlijk? Na 37 jaar is het de hoogste tijd voor een ontdekkingstocht. En waar die beter te beginnen dan in mijn eigen wijk: Brink & Orden. Ik ontmoet er dagelijks vriendelijke mensen. Dat voelt al jaren goed. Maar ik ben nu vooral ook nieuwsgierig naar de wijkraad. Mensen die zich actief inzetten om de wijk leefbaar te houden.

Groen leefklimaat

“Heb je die extra groenbeplanting gezien bij het Orderplein?” Ik spreek Margaret Bakker, interim-voorzitter van de wijkraad. “We willen helpen de wijk nog groener te maken dan hij al is. En extra bomen plaatsen lijkt simpel, maar dat kan zo maar niet. Bekabeling onder de grond, bereikbaarheid van locaties voor mensen in rolstoelen, de eigenaar van de grond. Er moet met veel zaken rekening worden gehouden.”

Gelukkig kent Brink en Orden het nodige groen. Het Orderbos bijvoorbeeld. Uitdagend en rustgevend tegelijkertijd. Dat deel van onze wijk ken ik goed, verken ik zelf al jaren. Vaak op de fiets, vroeger hardlopend en nu in een wat rustiger tempo, wandelend op zondagmiddag als ik probeer mijn vrouw bij te houden. De sportvelden en de bospaden bieden alle ruimte om gezonder te leven. Ook de Kleiberg, met aan de voet de sprengen van de Orderbeek, is prachtig. Een uitdaging is nog het terrein van de oude politieacademie, dat wacht op een nieuwe bestemming die recht doet aan de belangen van de wijk. Margaret Bakker is daar heel helder in: “We volgen de ontwikkelingen op de voet.”

Soms is er ook wel iets teveel groen. “Op sommige plekken staat het onkruid tot aan je heup”, vult Jan van der Wal, bestuurslid Groen en Kunst, aan. “De mensen zien het niet. De gemeente veegt 2 maal per jaar de straat en dat is het dan. Dat mag wel vaker en het eigen initiatief van de burger zou op dit punt ook nog wel iets beter kunnen”.

Diversiteit

Brink en Orden is een heel diverse wijk. “Eigenlijk vind je hier alles”, zegt Margaret. “Sociale woningbouw en villa’s, diverse bevolkingsgroepen en culturen tijdens de buurtpicknick of een spelletjesmiddag, iedereen saamhorig met elkaar. Dichtbij het bos en dicht bij het centrum, met overal uitvalswegen. Het leven is niet voor iedereen even fijn, maar Brink en Orden is een goede leefbare wijk waar je prettig woont.”

Uit de gebiedsscan van de gemeente Apeldoorn blijkt dat de criminaliteit in de wijk al jaren daalt en een, in opdracht van de gemeente uitgevoerde gezondheidsscan bevestigt alle mogelijkheden die Brink en Orden biedt: ruimte voor bewegen (spelen, sporten, wandelen en fietsen) en voldoende mogelijkheden voor ontmoetingen in bijvoorbeeld de ontmoetingstuin ’t Palet, in wijkcentrum Orca of het +Punt Orden. De gezondheidsscan benoemt ook de goede infrastructuur en de sociale veiligheid. Ik moet eerlijk zeggen, dat beeld herken ik na al die jaren zelf ook. Misschien ken ik de wijk onderhand toch wel een beetje.

CruyffCourt

De wijkraad krijgt zowel grote als kleinere dossiers op hun bordje. Margaret: “De plannen om van Westpoint appartementen te maken zijn door de gemeenteraad goedgekeurd en daar zijn we blij mee. Er zit eindelijk schot in de zaak. Ook een mooie ontwikkeling: er wordt nagedacht om in samenwerking met de CruyffFoundation het huidige CruyffCourt een opknapbeurt te geven. Als dat gaat lukken wordt het iets moois voor vooral jong, maar ook oud.”

Kunstroute

“Misschien kunnen we wel zeggen dat deze wijk de meeste kunstwerken van Apeldoorn heeft”, gaat Margaret verder. “In het Sprengenpark, ter hoogte van de torens van de belastingdienst aan de J.F. Kennedylaan, staan een flink aantal kunstwerken, er hangt er zelfs één in een boom. De makers van deze kunstwerken hebben voor hun oeuvre een prijs ontvangen van de Stichting Wilhelminaring. De prijs bestaat onder andere uit de opdracht voor een kunstwerk dat nabij de vallei van het Sprengenpark komt te staan. Het zorgt ervoor dat liefhebbers in het Sprengenpark een heuse kunst-/wandelroute kunnen afleggen.”

Ook bijzonder in Brink en Orden zijn de zogenaamde ‘dwaallichten’. Dit kunstproject beslaat in totaal zeven bronzen beelden, gemaakt door kunstenaar Margot Berkman en zijn bedoeld om kinderen alert te maken bij drukke verkeerspunten.

Beweegtuin

Ook nieuw en al in gebruik, maar nog niet officieel geopend, is de ‘beweegtuin’, in winkelcentrum Orden. In de binnentuin van het gezondheidscentrum kunnen mensen hun arm- en beenspieren versterken. Eén van de toestellen is ook geschikt voor rolstoelers.  In opdracht van en gefinancierd door  de wijkraad wordt daar deze maand ook nog een fraaie pergola gebouwd.

“We hebben als wijkraad in de afgelopen jaren ook andere verfraaiingen in de wijk kunnen helpen realiseren”, vult Jan aan. “Met het spoormonument op de hoek van de Prins Willem Alexanderlaan, een blijvende herinnering aan het Koningslijntje, hebben we bijvoorbeeld mogen bijdragen aan het herleven van een klein stukje Apeldoornse historie.”

Ook mooi is het hek om de koningslinde aan de Prins Willem Alexanderlaan. Deze boom is geplant ter ere van de kroning van Koning Willem Alexander. Het hekwerk is afkomstig van het Raadhuisplein waar het om het borstbeeld van Koning Willem 1 stond. Best bijzonder.

Klachten & wensen

“Gelukkig krijgen we weinig klachten uit de wijk”, weet Jan. “Natuurlijk is nooit iedereen tevreden. Zeker het vele verkeer zorgt wel voor uitdagingen.” Jolanda Boukari, al 15 jaar secretaris van de wijkraad vult aan: “We houden scherp bij wat er met alle klachten gebeurt en of mensen goed geïnformeerd worden. Niet alle klachten kunnen worden opgelost, maar voor wat betreft terugkoppeling durf ik te zeggen: 100%”.

Ik vraag mij af of er nog wensen zijn. “Weet je wat nog een verrijking voor de wijk zou kunnen zijn”, realiseert Margaret Bakker zich. “Wat leuke horeca, ergens midden in de wijk, waar je in het weekend gezellig een drankje kan drinken.”

Meedoen

Ik merk dat ik onder de indruk ben van de motivatie bij de leden van de wijkraad. “Ik ben een doeman”, zegt Jan. “Dingen doen voor mensen in de wijk, daar ga ik voor.” Jolanda benadrukt de open samenwerking in het bestuur. “Ik werk graag achter de schermen om te zorgen dat alles goed loopt”. Margaret voegt er tot slot aan toe: ”Je kunt wel hard roepen dat het allemaal beter moet, maar ik merkte 8 jaar geleden al dat de wijkraad een actieve club mensen is die daadwerkelijk iets voor elkaar wil krijgen. Daar wil ik graag bijhoren.”

Voor meer informatie over de wijk(raad) Brink en Orden kijk je op www.brinkenorden.nl

De komende tijd zal verslaggever Henk Rijke regelmatig een kijkje nemen in een van de wijken. Wat speelt er allemaal? Wat is er de afgelopen jaren verbeterd? En wat staat er nog op het wensenlijstje? 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!