Rondje door Apeldoorn: het centrum; overzichtelijk en divers

Woensdag 20 januari 2021

Door Henk Rijke

“Ik ga nog even de stad in.” Hoe vaak ik die zin de afgelopen jaren in mijn omgeving niet heb gehoord, of zelf heb uitgesproken, ik heb het niet bijgehouden. Maar ik vind het leuk. Even een visje scoren op de markt, bakkie koffie op het altijd volle en gezellige Raadhuisplein en wie weet is mijn favoriete broek nu wel een keer in de aanbieding, dus voor alle zekerheid toch even kijken. Of, mijn guilty pleasure: een broodje warme worst. Heerlijk. Ik weet het: Het mag en kan nu even niet, maar dromen moet en hoop gloort aan de Apeldoornse horizon.

Ik ben nieuwsgierig naar het centrum van Apeldoorn, een relatief klein en overzichtelijk gebied. Met de Hoofdstraat als ruggengraat en tentakels die doorlopen tot spoorlijn en kanaal. Met een heuse Hogeschool en een Universiteit. Daar waar ons politieke hart klopt, een Moskee roept, een rechtbank oordeelt en ruim 60 kroegen en zo’n 300 restaurants voor afleiding en sportscholen voor de fitheid zorgen. In zo’n omgeving gebeurt dus altijd wel wat.

Uniek

“Het is een rare tijd”, verzucht Herma van Dorth, al ruim 6 jaar bestuurslid van de wijkraad Centrum. “Er wordt op dit moment minder een beroep op ons gedaan. Wellicht de tijdgeest, veel plannen zijn uitgesteld en mensen hebben waarschijnlijk andere zorgen.” Herma benadrukt het unieke karakter van het centrum. “Naast ouderen hebben we veel jonge mensen die hier tijdelijk wonen. Die hoor je niet.”

“De mensen die zich echt zorgen maken, weten ons als het nodig is nog prima te vinden. Een centrum heeft nu eenmaal te maken met overlast. Er wordt gedeald, er zijn verwarde mensen en laatst is er benzine uit meerdere auto’s gestolen. Erg vervelend, maar niet uniek voor het centrum. Dat kan je overal gebeuren”, zegt Herma.

Korte lijntjes

De wijkraad heeft korte lijntjes met de gemeente en andere instanties om overlast om te zetten in oplossingen. Het centrum is opgedeeld in buurten waar periodiek een schouw met bewoners plaatsvindt zodat problemen of wensen boven tafel komen. De wijkraad loopt ook regelmatig binnen bij winkeliers. “Even bijkletsen om te weten hoe het er voor staat in de buurt. Zo weten we wat er speelt.”

Corona heeft natuurlijk veel nare gevolgen, maar Herma weet ook wel een klein voordeeltje van deze crisis te benoemen: de fietsen zijn weg. “Je kon de winkels tot voor kort bijna niet binnenlopen, ze stonden gewoon voor de ingang”, weet Herma. Daar hebben klanten en eigenaren nu in ieder geval geen last meer van. Ik ben benieuwd hoe dat straks gaat als corona alleen nog een nare herinnering is.

Stil

Wat ongetwijfeld terug zal keren rond het Caterplein, bij andere uitgaansplekken en bij de bushaltes is het dronken gebral. “Wij zijn dronken en wij gaan naar huis”, is dan de weinig intelligente bijdrage waarmee jongeren de nachtrust van menigeen menen te moeten verstoren. Herma: “Gelukkig zijn de nieuwe elektrische bussen wel stil.”

Leegstand

Een andere uitdaging vormt de leegstand in het centrum. “We zien dat kantoorpanden worden omgetoverd tot woonunits. Dat voorkomt leegstand, dus daar zijn we blij mee. Ook bij winkels zie je lege plekken. Daarvan worden de nodige opgevuld met winkels van buitenlandse ondernemers. Dat is goed voor de leefbaarheid en diversiteit in onze stad, maar daarbij gaan niet bij iedereen de handen op elkaar. Daar moet de omgeving dikwijls aan wennen.”

Ook het parkeren blijft een hoofdpijndossier. Parkeerplekken zijn soms beloofd aan mensen die daar al vele jaren op zitten te wachten. “En dan worden de plekken plotseling commercieel verkocht. Dat zorgt voor irritaties. Dat soort hoofdpijntjes hebben we heel veel, maar als het lukt zaken op te lossen, word ik daar heel blij van.”

Verschil

De wijkraad kan met bescheiden bijdragen het verschil maken. “Er is met onze hulp een klein speelveldje aangelegd en een mooi grasveldje met bomen. Kleine tastbare dingen waar mensen in de buurt blij van worden. Daar hebben we ook budget voor. En extra groen is ook altijd welkom”, weet Herma.

Ook bij grotere projecten zoals de nieuwe inrichting van het marktplein levert de wijkraad een bijdrage. “Meepraten, samen met bewoners en gemeente. Er zijn voor de buurt en het levert je een mooi netwerk op waarmee je voor jezelf en je omgeving het verschil kunt maken. Dat vind ik leuk en nuttig.” Met het voorjaar in zicht en corona hopelijk binnenkort onder controle zal er in ons centrum rond bijvoorbeeld CODA, de markt en het Cater- en Leienplein weer genoeg te beleven zijn. Nou maar hopen dat er straks voldoende stallingsplekken zijn voor alle fietsen.

 

De komende tijd neemt verslaggever Henk Rijke regelmatig een kijkje in een van de wijken. Wat speelt er allemaal? Wat is er de afgelopen jaren verbeterd? En wat staat er nog op het wensenlijstje? 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!