Rondje door Apeldoorn: Zevenhuizen en Zuidbroek, een dynamisch duo
Door Henk Rijke
Met de kinderen op zondagmorgen spartelend in de Sprenkelaar. Mijn herinneringen aan de wijk Zevenhuizen zijn na 37 jaar wonen in Apeldoorn heel prettig, maar ook redelijk beperkt. Leuk om de wijk eens wat beter te leren kennen, zeker met de ontwikkeling van de daar dichtbij gelegen wijk Zuidbroek in volle gang. Dus op naar Apeldoorn Noord.
Achterdeur
De één mooi maar een tikkie gedateerd en de ander dynamisch in ontwikkeling. Zo omschrijft Harry Elzinga, voorzitter van de wijkraad Zevenhuizen-Zuidbroek, de beide wijken. “We zijn bezig met het verbeteren van voorzieningen voor de jeugd in beide wijken en ook het verkeer vraagt onze volle aandacht.” Om in Zevenhuizen de bestaande rust en tevredenheid bij de bewoners te versterken roemt Harry de inzet van de jongerenwerkers van Don Bosco. “Zij kijken ook bij de achterdeur en dat werkt,” vertelt Harry. “Met taalcursussen en stageplekken voor de jeugd helpen zij jongeren met problemen. Daar zijn we erg blij mee.”
Buurtinitiatieven zorgen ook voor het versterken van de leefbaarheid. “Bewoners wilden graag een jeu de boulesbaan. Een initiatief van de buurt, de bewoners zorgen voor draagvlak en met hulp van onze wijkbeheerder en de gemeente was het in 2 maanden gerealiseerd. Super.”
Reuring
In Zuidbroek wordt volop gebouwd en je merkt direct dat het een jonge wijk is. Contacten lopen daar via de sociale media. Als daar wensen zijn, bijvoorbeeld over de snelheid in de wijk of het AZC, wordt direct een appgroep gestart. Dat zorgt voor reuring en dat werkt volgens Harry prima. Buurt en wijkraad trekken dan samen op richting gemeente.
Zuidbroek mag dan volop in ontwikkeling zijn, ook in Zevenhuizen wordt nog steeds gebouwd. Stichting de Woonmensen heeft net 52 nieuwe sociale huurwoningen aan de Dovenetel opgeleverd.
Tuinen
De wijkraad heeft nog wel een paar andere projecten die aandacht vragen. “De tuinen van Zuidbroek moesten een mooie plek voor de oudere jeugd worden. Uit dat project is de stekker getrokken, financieel bleek dat niet haalbaar. We doen nu samen met de vrienden van Park Zuidbroek toch nog een verkennend onderzoek om te kijken waar mogelijkheden liggen. We geven nog niet op.”
Een andere wens is om het buurthuis in de Aristotelesstraat open te houden. “Er wordt nu een nieuw ontmoetingscentrum gerealiseerd in de oude bibliotheek, maar die ligt eigenlijk te ver weg van het bestaande buurthuis. Ideaal is om ze beiden open te houden”, benadrukt Harry.
Mheen
Tijdens het gesprek dwarrelen bij mij verloren gegane gedachten over het Mheenpark rond in mijn hoofd. De spieren in mijn kuiten protesteren na al die jaren nog steeds van mijn, overigens eenmalige, deelname aan de 24uursloop, in en rond het Mheenpark. Het was slecht voor mij spieren, maar wat een geweldig evenement was dat.
In het grootste stadspark van Apeldoorn kun je je trouwens prima vermaken. Midden in het groen ligt bijvoorbeeld het Obstacle Parcours en een IVN wandeltocht voert je langs 27 verschillende CO2 vretende boomsoorten. Ontspanningsmogelijkheden genoeg in de wijk.
Buikpijn en wensen
“Weet je waar we wel buikpijn van hebben. Mobuur stopt. De gemeente en provincie trekken haar handen af van het initiatief om voor een klein bedrag door vrijwilligers ergens naar toe gebracht te kunnen worden. Het liep als een trein. Echt jammer dat het zo weer wordt afgebroken”, verzucht Harry.
Een andere zorg zijn de ondergrondse containers bij winkelcentrum Anklaar. Of beter gezegd, het gemis daaraan. Bij de opening van het winkelcentrum in 2019 werd door de wethouder al geconstateerd dat de containers in de huidige vorm teveel lawaai veroorzaakten voor de erboven wonende bewoners. Nu, een jaar later, zijn de containers en het lawaai weg, maar hebben de bewoners geen nieuwe plek voor de lege glazen flessen. Daar is nog werk aan de winkel.
Ook andere wensen vragen om aandacht van de wijkraad zoals een skatebaan, een mooi initiatief om de oudere jeugd wat te kunnen bieden in Zuidbroek. Een ander dossier wat al lang loopt is de verkeersverbinding tussen Zevenhuizen en Zuidbroek. Wensen van bewoners, wijkraad en gemeente vragen nog verdere afstemming en nu, in verband met de stikstofproblematiek, gebeurt er even helemaal niets. Harry benadrukt: “Dat verhaal is nog niet voorbij.”
Gemeente
De grootste zorgen maakt de wijkraad zich over de plannen van de gemeente om de wijkraden in hun huidige vorm op te heffen. Bezwaren tegen de nieuwe plannen, die overigens al op 1 januari 2021 in moeten gaan, lopen nog. “Wij waren in het begin unaniem positief om samen verbeteringen te realiseren, maar de gemeente lijkt haar plannen nu gewoon door te drukken. Als dat gebeurd, stoppen wij er waarschijnlijk mee. We hopen dat de gemeente zich nog eens achter het oor krabt.”
“We hebben met de wijkraad een mooi team. Jong en ervaren, een mooie mix. Ik vind het zelf ook gewoon leuk en we hebben een goede wijkbeheerder, daar valt prima mee samen te werken. Het werk in de wijkraad houdt je scherp en je leert veel. Het zou jammer zijn als dat ophoudt.”
De komende tijd zal verslaggever Henk Rijke regelmatig een kijkje nemen in een van de wijken. Wat speelt er allemaal? Wat is er de afgelopen jaren verbeterd? En wat staat er nog op het wensenlijstje?