Rood licht betekent doorrijden

Woensdag 22 december 2010

Door Randy Gasper

Ik kom elke ochtend als ik begin aan ons carpoolrondje minimaal langs 4 kruispunten met verkeerslichten. Bij elke kruispunt zie ik elke keer minimaal 1 auto door het rode licht rijden.  We leven in een land met wetten en regels. Ik geef toe, dit land heeft er enorm veel. Die zijn ooit opgesteld, zodat wij als mens en maatschappij gezamenlijk op een ordelijke, nette en bovenal veilige manier met elkaar omgaan in het verkeer. Maar als ik zo sta te wachten en zie voor zowel de richting rechtdoor en rechtaf minstens één auto door het rood rijden, dan vraag ik mij af waarom mensen dat doen?

Vervolgens is mijn verkeerslicht op groen gesprongen, maar moet ik nog even vol in de remmen, omdat van links nog een auto even snel door rood reed. En nog toeteren en gebaren naar mij ook. Je zou bijna gaan denken dat ik fout was toen ik door groen reed. We hebben allemaal wel eens een keertje pech. Dan loopt de route niet lekker, heb je een tijdje vast gestaan, rijdt het oude vrouwtje niet door, maar sinds wanneer overkomt ons dat allen massaal dat we vervolgens zo’n haast hebben om door rood te rijden? In die 2 minuten dat ik stil sta, tel ik al 3 van dat soort automobilisten en dat zijn alleen diegene die ik vanuit mijn perspectief kan waarnemen. Laat staan van de andere kanten en hoeken. En stel je zou mijn aantal even over het uur als gemiddelde nemen, dan hebben we het over 90 auto’s die volgens www.boetes.nl recht hebben op een prent van € 50,-. Dat is snel gerekend € 4.500,- op een uurtje surveilleren en beboeten.

We hebben altijd wel een keer een reden om een regeltje te overtreden, maar wat bezielt mensen toch om door rood te rijden? Wat is dat stukje gebrek aan respect voor de wet, waar gaat het mis in het verstand en de zelfdiscipline van de automobilist? Wanneer zeg je tegen jezelf dat het een doorgewone zaak van de wereld is, om een rood licht te negeren? En hoe leg je het uit aan jouw kinderen dat het rode verkeerslicht geen verplichte stopteken is, maar louter een lampje ter indicatie? Let wel: de mensen die door rood rijden zijn mensen van 18 jaar en ouder, zijn de volwassen onder ons in de maatschappij.

Is het misschien een idee om mensen die nu in de uitkering zitten op te leiden als verkeerslicht surveillanten en ze de bevoegdheid te geven om te mogen beboeten? En dat ze de opbrengsten dan zelf als loon mogen behouden? Als die baan ooit eens komt, ben ik de eerste die zich aanmeld, want voor € 4.500,- per uur kom ik mijn nest wel uit. Mocht ik dan nog eens te laat komen, dan kan ik in elk geval met dat uurloon wel een keertje of 4 permitteren om door rood te rijden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!