Rotary Apeldoorn Zuid: De Kracht van Samen

Woensdag 13 maart 2024

Door Kevin van Es

Rotary Club Apeldoorn Zuid: een serviceclub met maatschappelijke betrokkenheid in de stad. De Rotary foundation zet zich al jarenlang belangeloos in voor verschillende lokale doelen. Komende 18 maart komen de leden bij elkaar en krijg jij een inkijkje in de club, met inkomend voorzitter Dirk de Bruin en Wieny Tietema bespreken we de op- en herkomst van de club.

De wereldwijde club werd opgericht in 1905 in Chicago, in Nederland in 1923. Rotary brengt wereldwijd meer dan een miljoen mensen samen. In Nederland alleen al zijn er ongeveer 500 Rotary clubs met in totaal meer dan 16.000 leden. Wereldwijd zijn er meer dan 1.400.000 leden verspreid over meer dan 46.000 clubs. 

Apeldoorn kent vier verschillende Rotaryclubs. Rotary Club Apeldoorn, Rotaryclub Apeldoorn ’t Loo, Rotaryclub Apeldoorn Noord en Rotaryclub Apeldoorn Zuid. “Er blijven clubs bijkomen. Destijds zag je in Nederland nog niet van dit soort clubs, die zich vanuit je beroep richten op dienstbaarheid,” aldus Dirk.

Diverse groep

De leden steken, vaak naast hun vaste baan, een bepaald aantal uren in de club: “We willen wel effect zien. Als het alleen bij praten blijft, kunnen we er net zo goed mee stoppen. De uren die we eraan besteden moeten wel nuttig zijn. Ik vind het belangrijk om goede dingen voor anderen te doen. De Rotary Club geeft mij de gelegenheid om iets goeds te doen, tegelijkertijd is het heel gezellig. We hebben een leuke groep mensen, het een kan niet zonder het ander,” vertelt Dirk. 

Wieny sluit zich aan bij de woorden van Dirk: “Ik vind het belangrijk om iets terug te doen, in mijn leven heb ik zoveel gekregen, dan kan je ook iets teruggeven.”

Van brandweerman tot kapster

De achtergronden van de leden lopen uiteen, van brandweerman tot kapster; je komt mensen vanuit alle hoeken van de maatschappij tegen tijdens de bijeenkomsten van de Apeldoornse (vrienden)groep. Er heerst een beeld dat je vermogend moet zijn om lid te worden, dit beeld ontkrachten Dirk en Wieny: “Het gaat om de energie, het enthousiasme en de bereidheid van de mensen. Van gezelligheid houden is ook mooi meegenomen!”

“Ik ben directeur bij Gigant, daarnaast ben ik ook actief in het sociale domein. Vanuit huis ben ik bedrijfskundige, dus dat helpt ook mee. Wieny komt uit de GGZ (Geestelijke gezondheidszorg en is actief in het  sociaal domein en in het culturele leven als vrijwilliger.”

Wie denkt dat een Rotarian slechts een uurtje per week druk is met de club zit ernaast, zo verzekert Dirk ons. “Je moet zeker een halve dag per week regelen. We hebben sowieso één keer per week een ontmoeting van twee uur. Tijdens die twee uur eten we samen iets, hebben vaak een gastspreker en als het goed is ben je voor het achtuurjournaal weer thuis. Aanwezig zijn is eenieder zijn eigen verantwoordelijkheid, we kijken niet in elkaars agenda.” 

“Apeldoorn is niet zo groot, het is onvermijdelijk dat je elkaar tegenkomt en gelijkgestemden vinden elkaar altijd wel. Tijdens de bijeenkomsten komen maatschappelijke organisaties uit Apeldoorn een verhaal vertellen, daar komt soms een project uit. Sommige bieden zich aan; ‘ik wil een verhaal houden want’. We zijn heel toegankelijk en de meeste mensen uit Apeldoorn en omstreken kennen wel iemand binnen de club.” 

Handen uit de mouwen

De club is gericht op dienstbaarheid en zet zich in voor de maatschappij: “Service above yourself, we willen iets teruggeven. We hebben een gezamenlijk jaardoel, hiermee willen we impact maken. Naast het inzamelen van geld, steken we zelf ook de handen uit de mouwen. We hebben bijvoorbeeld gekookt in de Apeldoornse daklozenopvang de Herberg en hout gehakt om zelf te verkopen voor het sociale fonds” 

Als voorzitter zit je, de naam zegt het al, voor. Je verzorgt de opening en sluiting van de presentatie. “We hebben elk jaar een nieuwe voorzitter, dit jaar is de eer aan mij. Wieny is het bijvoorbeeld ook al eens geweest. Tijdens dat jaar ben je verantwoordelijk voor het welzijn van de club. Wij houden van continuïteit, de voorzitter begint 1 en stopt 30 juli van het jaar daarop,” vertelt Dirk.

Open clubbijeenkomst

Tijdens de open bijeenkomst stelt de club zich open voor mensen met belangstelling: “Je hoopt dat men lid wordt. Daarnaast vinden we het belangrijk om toegankelijk en open te zijn. De vooroordelen dat je een bepaald inkomen en achtergrond moet hebben, of dat onze club uit oude mannen met sigaren bestaat, kloppen niet. We willen dat belangstellenden zien wat we echt doen,” vertelt de voorzitter.

Tijdens de open ledenavond krijgen bezoekers de ‘volledige Rotary experience’: “We gaan ons niet beter presenteren dan hoe we zijn”, geeft Dirk aan. “Wel bieden we een interactief programma. Mensen hebben de behoefte aan informatie, ook om elkaar te leren kennen en een idee te krijgen van wie zijn en wat we doen. 

Neem voor meer informatie over de club, of over de open clubbijeenkomst een kijkje op de site van de Rotary Club Apeldoorn Zuid.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!