Veld vol demonstranten met mondkapjes tijdens Black Lives Matter demonstratie

Maandag 15 juni 2020

Door Amrutha Mol

Je hebt er vast wel een aantal voorbij zien komen op social media of misschien ben je zelf al bij een demonstratie geweest. Vanavond, maandag 15 juni, was er ook in Apeldoorn op het Zwitsalterrein een demonstratie voor de Black Lives Matter beweging. Wij namen een kijkje en spraken een aantal demonstranten.

De demonstratie

Om 18.00 uur waren er al een aantal mensen op het Zwitsalterrein. Maar naarmate er tijd verstreek kwamen er steeds meer mensen naar het grote grasveld lopen. Bij de hoofdingang werden de huisregels uitgedeeld en kon je mondkapjes kopen. Deze waren tijdens de demonstratie verplicht om te dragen. Net als de 1,5 meter, hier moesten bezoekers zich verplicht aan houden. De organisatie liet 4 sprekers aan het woord die vertelden over systematisch racisme, discriminatie en de verandering die ze graag in de samenleving wilden zien. Er was ook 1 minuut stilte voor alle slachtoffers van racisme, discriminatie en het etnisch profileren door politie en andere overheden.

De demonstranten

Er kwamen meer dan 500 mensen op de demonstratie af, ze droegen allemaal een mondkapje en gingen op de rode stippen staan. Deze rode stippen waren op de grond aangebracht om de 1,5 meter te waarborgen.

Maar wat deden de mensen bij deze demonstratie? Waarom vonden ze het belangrijk om hierbij aanwezig te zijn? Welke boodschap wilden ze uitdragen? En wat hebben ze met dit onderwerp?

Cassandra Riebeek, 16 jaar 

,,Ik sta hier te demonstreren omdat ik het belangrijk vind dat iedereen dezelfde rechten krijgt en dat we daar voor opkomen. De boodschap die ik wil uitdragen is, dat Black Lives Matter en dat er iets gedaan moet worden aan racisme en discriminatie. Ik heb zelf niet direct te maken met racisme, maar mensen uit mijn omgeving wel en ik vind het belangrijk dat zij net zo behandeld worden en evenveel rechten hebben als wij.”

Maaike van Zanten, 24 jaar

,,Ik sta hier, omdat ik wil laten zien dat ik anti-racistisch ben. Omdat er stiekem zoveel racisme schuil gaat in onze samenleving en ik vind dat dat aan het licht moet komen en dat daar verandering in moet komen. De boodschap die ik wil uitdragen is, dat je als wit persoon je zwarte mede mens moet steunen en ik wil de boodschap naar buiten brengen, dat als je stil bent, je instemt met dit slechte systeem. Ik heb hiermee te maken, omdat ik voel dat er onrecht is en dat wil ik veranderen.”

Arda van dulmen, 63 jaar 

,,Ik sta hier, omdat ik me erger aan de ongelijkheid in mijn omgeving. Ik maak discriminatie vaak van dichtbij mee. In de vorm dat, zwarte mensen of kleurlingen vaak de schuld krijgen van incidenten of het moeilijker hebben met het vinden van een baan. Ik vind het belangrijk om hier te staan, omdat ik in een land wil leven waar gelijkheid is, ook op de arbeidsmarkt. De boodschap die ik ook wil uitdragen is, dat ik meer waardering wil voor donkere mensen op de arbeidsmarkt. Ik wil liefde en respect voor iedereen en gelijke kansen voor iedereen. Zelf heb ik niet direct te maken met racisme of discriminatie, behalve met leeftijdsdiscriminatie. Maar ik zie het heel vaak terug in mijn omgeving. Ik geef les aan vluchtelingen en als ik soms zie hoe zij behandeld worden, dan schrik ik daar wel van. Dat moet veranderen.”

Ingeborg Sackei, 40 jaar

,,Ik sta hier, omdat ik anti-racistisch ben. Ik vind het belangrijk om hierbij aanwezig te zijn, omdat racisme moet stoppen! Ik wil de boodschap uitdragen, dat alle mensen gelijk zijn en dat iedereen er toe doet. Zelf hebben mijn kinderen en ik regelmatig met racisme te maken. Op school, op de voetbalclub, in contacten met de gemeenten of gewoon op straat. Dat moet stoppen.”

Licia Darnoud, 20 jaar

,,Waarom ik hier sta? Omdat ik vind dat het wel eens klaar moet zijn met racisme en daar wil ik graag mijn bijdrage leveren. Ik heb een donkere vader en een lichte moeder en krijg dus van beide kanten veel mee. Ik vind het daarom ook belangrijk om hier te staan. De boodschap die ik wil uitdragen is, dat het tijd wordt dat iedereen gelijk behandeld wordt, ongeacht kleur of ras.”

Rawati Letwory, 24 jaar

,,Ik sta hier te demonstreren, omdat ik nog veel ongelijkheid in Nederland zie en ik denk dat veel mensen niet doorhebben dat dat zo is. Ik sta hier, omdat ik mensen bewust wil maken van de ongelijkheid die er in de maatschappij heerst. De boodschap die ik wil uitdragen is, dat iedereen gelijke kansen verdient en dat dat ook belangrijk is. Ik heb zelf niet veel te maken met racisme, maar ik merk het wel om mij heen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!