Schaatskoorts slaat toe, maar hoe handig is dat in deze tijd?

Donderdag 11 februari 2021

Door Redactie

Sneeuw is natuurlijk leuk voor velen, zeker omdat het al een tijdje geleden was dat er echt een dik pak gevallen was. Maar voor sommigen gaat er nog iets heel anders kriebelen: kunnen we al schaatsen? Maar tegelijkertijd is het natuurlijk ook een bizarre situatie vanwege corona, want we mogen niet met teveel mensen bij elkaar komen. Hoe coronaproof is het om nu met z’n allen het ijs op te gaan?

Schaatsen bij DNIJ

Volgens DNIJ, oftewel De Nieuwe IJsbaan, aan de Voorwaarts kan het met de benodigde maatregelen. “Dat is even een extra hobbeltje, al die maatregelen”, zegt Henk Veneman, voorzitter van DNIJ. “Bijvoorbeeld contactloos betalen, ik heb net pinapparaten moeten bestellen.” Vorige week al stak de baancommissie van DNIJ de koppen bij elkaar om te kijken of er toch geschaatst kon worden. “Toen hebben we gezegd dat het qua ijs en weerberichten niet beter lijkt te kunnen.” Er werd gewacht totdat de sneeuwstorm voorbij was gegaan en toen is het team aan het werk gegaan. De Nieuwe IJsbaan heeft 3 centimeter ijs nodig en dan kunnen ze open.

Op de vraag of het open gaan wel mogelijk is, antwoordt Henk: “Ik moet er niet aan denken dat het ons niet gaat lukken. Alle sneeuw is eraf en de baan ligt er al pico bello bij. Dus dat moet lukken dit jaar.” De laatste keer dat de baan open is geweest, 2012, kwamen er op één dag 1000 bezoekers. “Dat zal niet gaan tijdens coronatijd, maar we weten gewoon dat Apeldoorners graag willen schaatsen en sporten.”

Henk Veneman heeft zelf een schaatsverleden, bijvoorbeeld met de Elfstedentocht. “Ik heb hem gereden. In 1985 liep ik er vlak voor een blessure op, maar in ’86 en ’97 heb ik meegedaan.” In 2012 heeft Henk de wedstrijd ook gereden, maar dan op eigen houtje. Dat de tocht dit jaar niet doorgaat, vindt hij spijtig. “De Elfstedentocht, als dat niet kan, dat is het ergste van het ergste voor een schaatsliefhebber.” Henk zegt dat ze bij DNIJ in ieder geval hun stinkende best gaan doen om ervoor te zorgen dat er in Apeldoorn wel geschaatst kan worden.

Het ijs op

Bij Van Benthem aan de Asselsestraat, dé plek waar je bijvoorbeeld je schaatsen kunt laten slijpen, is het duidelijk druk. We benaderden ze met een aantal vragen, alleen zijn die vragen niet beantwoord. Tijdens het korte telefoongesprek was de drukte en stress aan de andere kant van de lijn voel- en hoorbaar, er is ook niet gereageerd op onze email.

In Apeldoorn werd gisteren, woensdag 10 februari, al op verschillende plekken geschaatst. Zo waagden veel kinderen zich al op het ijs op bevroren plassen in bijvoorbeeld de wijk Zuidbroek. In Ugchelen werd door Brandweer Ugchelen gekeken hoe het ijs van IJsbaan Ugchelen eraan toe is. “Het begint er al mooi uit te zien maar er zijn nog een aantal zwakke plekken. De verwachting is dat er nog minimaal 2 nachten vorst nodig is om een mooie egale ijsvloer te kunnen krijgen”, meldt de Vereniging Ugchelens Belang.

Hetzelfde geldt voor de ijsbaan op de visvijver in Wenum Wiesel. “De beheerders van onze prachtige visvijver, Peter den Houdijker en Wim Breden, zijn druk bezig met het ijs van de vijver tegenover de Wenumse Watermolen schaatsklaar te maken”, laat de Dorpsraad Wenum Wiesel weten. “Het ijs is nu nog niet sterk genoeg maar zodra het 9 cm dik is kan er geschaatst worden.” Wel melden ze dat de kapotte lampen vervangen zijn. “Hierdoor kan er ook in de avond geschaatst worden.”

Overzicht van eventuele schaatsplekken, mocht het zover komen:

 • Het Apeldoorns kanaal
 • Marialust
 • Oranjepark
 • Matenpark
 • Zuiderpark
 • Mheenpark
 • Berg en Bos
 • Zuidbroek- water bij school de Diamant het Rooster
 • De Grift
 • Bussloo
 • Verzetstrijderspark
 • IJsbaan Ugchelen
 • Visvijver Wenum Wiesel

Aanvullingen? Laat het ons vooral weten onder dit bericht op Facebook of door te mailen naar redactie@apeldoorndirect.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!