Schoonmaken en opruimen in een huis van een eenoudergezin met twee kinderen

Woensdag 14 oktober 2015

Door Stichting Present Apeldoorn

© StrangeArt

De kamer stond vol met spullen die naar het grofvuil konden. De verf en het behang op de muren waren nog maar amper zichtbaar door de stapels afgedankte spullen die ervoor stonden. Het huis van deze vader en zijn twee zonen, van achttien en negen jaar, was een deprimerende omgeving.

De aangepaste woning – de vader heeft reuma – was door zeer wisselende huishoudelijke ondersteuning vanuit de thuiszorg, de onverantwoordelijkheid van de oudste zoon en de onverschilligheid van de vader erg verwaarloosd en vervuild. Een groep vrijwilligers die kwam opruimen moest daar verandering in brengen.

De opruimdag
In totaal is er tijdens de opruimdag zo’n 900(!) kilo afval naar de vuilstort gegaan. De oudste zoon werd door de vrijwilligers en een aanwezige vriend aangestoken om ook aan de slag te gaan. In de weken die volgden was de grootste winst nog steeds te merken; Plannen die er waren om de boel te behangen en te schilderen werden eindelijk uitgevoerd.

Er werd door de vrijwilligers geen opgestoken vinger gebruikt, geen oordeel geveld, maar ondersteunende inspanning geleverd. Dat biedt de mogelijkheid om met opgeheven hoofd de kans die hierdoor ontstaat met beide handen aan te pakken en opnieuw te starten.”

Wilt u meer weten over Stichting Present? Bezoek dan onze website.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!