Help de bevolking van Oekraïne

Sfeervolle steenlegging aan Zutphensestraat

Maandag 2 september 2019

Door Redactie

De omgeving van het voormalige Apeldoornsche Bosch heeft er 4 gedenkstenen bij. Gisteren, zondag 1 september, werden ze geplaatst door onder anderen nabestaanden van verplegend personeel van deze Joodse psychiatrische inrichting die door de bezetter in 1943 op gruwelijke wijze werd ontmanteld. Patiënten en een deel van de verpleging gingen op transport naar Auschwitz waar ze werden omgebracht.

Een aantal gezinnen woonde destijds in de buurt van hun werkgever. Op 4 locaties waar hun huis stond werden de stenen gelegd. Overlevenden van de holocaust (toen nog kinderen) waren overgekomen uit Israël en spraken gebeden uit.

Die gelegenheid werd hen spontaan geboden door Ronnie Noach, de voormalige voorzitter van de Joodse Gemeente Stedendriehoek (officieel NIG Stedendriehoek). Noach begeleidt voortaan op verzoek van de Werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn de steenleggingen. Hij neemt het stokje over van Tom Fürstenberg wiens, volgens Joodse kringen in de Stedendriehoek soms bedenkelijke rol, nu lijkt te zijn uitgespeeld.

Volgend jaar is het voormalige Apeldoornsche Bosch het decor van een grote tentoonstelling in het kader van 75 jaar vrijheid.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?