Shaken not stirred

Zaterdag 31 oktober 2015

Door Wilco Westrik

JT Bioscopen / Wilco Westrik

Woensdagavond vond in de JT bioscoop te Apeldoorn de gala première avond van de 24e en nieuwste James Bond film, genaamd “Spectre”, plaats. Overigens niet alleen in Apeldoorn, maar gelijktijdig in 150 bioscopen in Nederland wel te verstaan. Voordat ik samen met mijn eigen “Bondgirl” naar binnen stapte, kwamen ons mannen in zwarte driedelige kostuums en vrouwen gehuld in prachtige galajurken tegemoet. Voor de bioscoop lag de rode loper uit en was ik op zoek naar het ultieme Bond speeltje namelijk de Aston Martin DB10.

Wij moesten het doen met een heuse Cadillac, die waarschijnlijk geen mitrailleur in de uitlaat verstopt had zitten, geen rookgordijnen uit de achteruitrijlichten zou kunnen laten opdoemen, alsmede geen olievlekken zou kunnen verspreiden, waar vervolgens de kwaadwillende achtervolgers over uit zouden glijden. Bij binnenkomst werden wij onthaald met het alom bekende James Bond drankje, dat wij beiden niet konden weerstaan. Wodka Martini, shaken not stirred met onderin het glas prominent aanwezig een olijf, die ik onderin het glas heb achtergelaten. Ook werd mij door een croupier aangeboden om een gokje te wagen en ik kreeg een drietal kaartjes om het spel 21 te spelen. In het spel niet gelukkig, maar daarentegen in de liefde dan weer wel. Om 21.00 uur startte de film, waarbij wij in een driekwart gevulde zaal met fans van diverse pluimage voorafgaande werden getrakteerd op een heuse live stream verbinding met Amsterdam, alwaar de hoofdrolspelers uit de nieuwe Bond film arriveerden. Daniel Graig zelf schitterde door zijn afwezigheid. Wel was de hoogblonde hoofdrolspeelster Léa Seydoux en vele anderen aanwezig om de grote aantallen toegestroomde pers te woord te staan en te poseren. Als kijker word je door James Bond en zijn bondgenoten meegenomen op reis door een aantal grote wereldsteden.

Internationaal vertoon en allure werd gewekt door bezoeken te brengen aan steden van weleer en passend bij de oude, duistere en sinistere wereld van het kartel. Zo ook is het verhaal. Een eerder verkregen cryptische omschrijving uit het verleden van James leidt hem en de kijkers door de binnensteden van o.a. Rome en Rabat. Je weet echter als kijker dat James zelden of nooit gewond zal raken en dat hij diverse vijanden op zijn pad tegenkomt, die een erg groot en indrukwekkend kaliber kennen. Bond heeft wat mij betreft in Spectre een wat meer menselijk gezicht en karakter gekregen, hij liet zelfs hier en daar wat emoties zien, en werd geconfronteerd met foto’s en opdrachten van oud Bond-film medestrijders, die helaas niet meer onder ons zijn die hem en de zaal zichtbaar ontroerden. Tijdens een groot aantal achtervolgingsscenes, die overigens door prachtig camera tot een ware live act tot uiting kwamen, gaat het niet alleen snel in beeld maar ook in verhaal. Het is dus best goed opletten geblazen om bij de les te blijven. Bond maakt onderweg gebruik van de diverse speeltjes, die helaas niet altijd even goed bleken te werken. Verder was er een aantal voor mij althans onbekende nieuwe namen op aloude bekende plekken gezet. Miss Moneypenny,  Q natuurlijk en niet te vergeten M zijn hiervan de voorbeelden. Zij vertolkten een toch geheel andere en wat mij betreft mindere prominent rol dan hun voorgangers als echte persoonlijkheden dat wel deden en hadden. Met zijn 148 minuten is deze James Bond film de langste uit zijn reeks.

Nu al lees ik dat deze Bond film alle records heeft gebroken qua bezoekersaantallen en dat is knap te noemen. Zo’n slordige 68000 mensen bezochten de première film in Nederland. Die opbrengst wordt nu al geschat op een slordige 670.000 euro en dat is nog maar het begin. Ik kan u verklappen dat JT bioscoop in Apeldoorn zijn beste beentje had voorgezet en de bezoeker in en met stijl ontving.

Men deed dit vooral met een goed gevoel voor de film, de gehele entourage, alsmede door elke bezoeker met een leuk en passend presentje huiswaarts te laten gaan en waarbij ik net als James de volgende ochtend vast en zeker weer wakker zal worden naast mijn eigen Bondgirl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!