Sneller Groen voor de fiets

Zaterdag 8 maart 2014

Door GroenLinks

Margien de Vries

GroenLinks Apeldoorn voerde op donderdag 6 maart van 16:00 – 17:00 uur actie bij de stoplichten aan de Deventerstraat/Mariëndaal onder het motto “Sneller Groen voor de fiets”. Volgens GroenLinks is de beste remedie tegen verkeersopstoppingen en luchtvervuiling dat meer mensen vaker gebruik maken van de fiets en het openbaar vervoer in plaats van de auto. Fietsers moeten voornamelijk tijdens de spitsuren in en rondom de binnenstad soms erg vaak lang wachten op groen licht. Dit komt omdat de ontsluiting van gemotoriseerd vervoer vanaf de hoofdwegen prioriteit heeft en doordat bussen die vertraging hebben sneller mogen doorrijden bij de verkeerslichten.

Sneller Groen voor de fiets betekent niet perse langer rood voor gemotoriseerd vervoer op de autoweg. De verkeerslichten nog beter worden afgestemd en slimmer worden gemaakt, door het fietsverkeer eerder te detecteren door middel van elektronische lussen in het wegdek, hiermee wordt de doorstroming verbeterd.

Ook maatregelen zoals een verkeerslichtteller en gelijktijdig groen voor de fiets bij drukke kruispunten zijn maatregelen die de doorstroming en comfort voor de fietsers verbeteren.

GroenLinks wil snellere busbanen en busroutes in de binnenstad bepleitten, waardoor de bussen minder vaak verkeerslichten op belangrijke verkeersroutes doorkruizen en de busreizigers eerder op hun bestemming aankomen. Tot slot wil GroenLinks de huidige fietsdoorstroomassen versterken en uitbreiden, zodat het fietsen in en rondom Apeldoorn sneller, makkelijker en veiliger wordt. GroenLinks heeft hierover ook contacten met de dienst en de Fietsersbond.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?