Sporten is net effe anders met Naomi, Linde en Sylke

Donderdag 18 november 2021

Door Dione Lam

Na de paralympische spelen ben ik benieuwd geworden naar hoe de gehandicapte sporten in elkaar zitten. In deze serie ga ik 10 weken verschillende sporten bezoeken in Apeldoorn. Niet zomaar een sport, maar voor mensen die mindervalide zijn. Het verbaasde mij enorm dat er zo veel aanbod was in sport voor mensen met een beperking. Hoe voelt het voor de mensen om te kunnen sporten, en hoe denken zij erover? Daar ga ik naar op onderzoek. Vandaag neem ik een kijkje bij Naomi, Linde en Sylke.

De drie musketiers

Vandaag is alweer het laatste deel van deze reeks. Om het een goede afsluiter te geven, heb ik een kijkje genomen bij niet 1, maar 3 sportieve dames die allemaal enorm enthousiast waren om mij een kijkje te geven in hun danseressen leven. Om te beginnen, stel ik ze even aan jullie voor. Te beginnen met de dame in het midden, genaamd Linde. Ze werkt op dit moment met kinderen en vindt dat enorm leuk. Ze werkt bij de peuterspeelzaal en dit doet zij nu al zo’n 4 jaar. Dan Naomi, de dame in de blauwe trui. Ze loopt nu stage bij ’s Heerenloo. “Bij de spar moet ik boodschappen doen voor bestellingen en ik ben er vakkenvuller”, zegt Noami. Aangekomen bij de laatste, dat is Sylke. Sylke is 15 jaar, en zit op de Daniël de Brouwerschool. Daar vindt ze het hartstikke leuk.

Dansen

“Ik vind dansen enorm leuk”, legt Sylke uit. “Ik doe het ook al sinds dat ik klein ben, al zo’n 7 á 8 jaar. Thuis maak ik ook zelf dansjes en voer ik ze uit. In deze groep zit ik nu al 3 jaar.” De groep waar de 3 meiden dansen, is onderdeel van een Special Needs les. Dat houdt in dat de lessen zijn voor kinderen en jongeren met een beperking. De beperkingen binnen de groep lopen zeer uiteen, zo zijn er een aantal met het syndroom van down en hebben er een aantal autisme. Ook zijn er kinderen met andere beperkingen.

[quote align=”block”]Dat het zo gezellig is, is het mooiste wat je in het team kan krijgen.” – Sylke[/quote]

Hechte groep

Toen ik ze vroeg hoe ze het team vonden, waren de antwoorden allemaal unaniem. “Leuk!” zeiden ze tegelijk met een enorme glimlach op het gezicht. “In de groep worden ook vaak grapjes gemaakt. Het is gewoon echt gezellig. Je kan ontwikkelen met elkaar en er ontstaan vriendschappen”, vertelt Sylke. Daar voegt Naomi nog aan toe: “Je krijgt echt een band met elkaar en dat is mooi om te zien.”

Voorstelling

Allemaal hebben ze meegedaan aan een voorstelling. “We werken een heel jaar lang naar 1 dans toe, de meiden die willen doen mee en voor de ouders of de mensen die kijken gaan we het laten zien. In de hele grote zaal treden we dan op”, legt Naomi uit. Maar zijn ze er al op voorbereid? Toen ik dat vroeg, schoten ze in de lach. “We zijn er nog mee bezig, maar wat we doen is al heel goed en mooi”, vertelt Linde. Een andere sport zit er voor de meiden niet in. Nee, nee en nog eens nee, was het antwoord wat ik van ze kreeg. Ze hebben nog een mooie toekomst met het dansen klaarliggen en gaan nu keihard werken om een prachtige einddans op te voeren in de voorstelling.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!