‘Wij staan op het punt van doorbreken!’

Maandag 11 april 2016

Door Pedro Waldenaar

Peter de Ruygt

 

Salon 1813; vrijdagavond: ‘Wij staan op het punt van doorbreken’. Apeldoorn ontdekt Van Piekeren, kleinkunst met een grote K. Ik had ze al een keer eerder zien optreden en was zeer onder de indruk van het energieke optreden en stap opgetogen en lichtelijk opgewonden Salon 1813 binnen. Op mijn vraag aan het duo: ,,Is het al uitverkocht?” krijg ik meteen antwoord: ,,Er zijn nog enkele staanplaatsen, helemaal achterin”.

Binnen is het nog niet overvol, gelukkig krijg ik daardoor de gelegenheid om naar hun teksten te luisteren. En, opmerkelijk: vol of niet vol: het deert Van Piekeren niet, sterker nog: het lijkt erop dat het juist een stimulerend effect heeft.

Van Piekeren bestaat uit Jan van Piekeren en de voortreffelijke gitarist Johan Fransen. En wat nu zo leuk is: Johan kent natuurlijk de grappen van Van Piekeren door en door, en toch lijkt het erop dat hij zijn grappen voor het eerst hoort.

Nadat Salon 1813 langzaam maar zeker vol stroomt, de liedjes over ons uitstroomt, zie ik langzaam maar zeker het publiek luisteren, het gesprek verstomt en de aandacht neemt toe: voor mij een bewijs dat hier vaklieden aan het werk zijn. Het lijkt erop dat de liedjes als het ware voor het eerst worden gezongen en dat van Piekeren zelfs nog verbaasd is over zijn eigen succes. En dat maakt het zo leuk: die verbazing, die verwondering om het luisterende publiek.

,,U beleeft een historische avond!” roept van Piekeren het publiek toe: ,,We staan op het punt van doorbreken”. Het wordt een aantal keren herhaald en het publiek denkt écht op een gegeven moment: Zou dat nu werkelijk zo zijn? Ik zeg tegen mijn buurman Phil: ,,Kijk een zie een TVploeg!”.

Apeldoorn ontdekt van Piekeren: ik heb ontzettend gelachen, ik ben geroerd door de soms zeer prikkelende teksten, opgewonden stap ik Salon 1813 uit: leuker kun je de traditionele vrijdagmiddagborrel niet maken. Het is de sfeer, de vooral attente en zeer oplettende bediening, de ambiance van Salon 1813 en Van Piekeren.

En Van Piekeren: die treden het komend weekend (16 en 17 april) weer in Apeldoorn op bij Cultuur bij je Buur en op 21 mei in de zaak van Friso Bladergroen: ‘Muziekhuis Nijkamp’ aan de Asselsestraat in Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!