Stadsoase: De zomer is begonnen met een optreden van The Rag Trade

Woensdag 8 juli 2015

Door Pedro Waldenaar

Den Helder heeft de Juttersmarkt, Utrecht de Grand Départ en Apeldoorn, ja Apeldoorn heeft Stadsoase: een zomer lang, tot en met 23 augustus, elke zondagmiddag genieten van 12.00 tot 20.00 uur, acht uur lang op het cultuurplein achter Gigant. Een do-it-yourself Festival voor vrijgezellen, gelukszoekers, gezinnen en alleenstaanden van 0 tot 80 jaar. Op zoek naar elkaar. En vanaf 18 juli Nachtoase: de zaterdagavond voorafgaande aan Stadsoase van 18.00 tot 1.00 uur.

Kenmerkend is de durf van dit festival, de durf om te vernieuwen, de durf om te zoeken naar invalshoeken om publiek op de been te krijgen, maar ook de durf, ondanks de weersvoorspellingen om het gewoon door te laten gaan. Dat noem ik nog eens durf! Deze durf kan een regenbui aan.

Afgelopen zondag de eerste aflevering met dans voor kinderen, een openlucht Bibliotheek: kunstwerken en een optreden van The Rag Trade. Kinderen kunnen rennen en vliegen om daarna met een spelletje tot rust te komen. Ouderen kunnen elkaar ontmoeten om te luisteren naar de muziek. En wat voor muziek! In ieder geval muziek die precies past bij de sfeer van de zomer én de stadsoase: loom, ontspannen, eindeloos, maar vooral ook hoorbaar!!  De zang en de gitaren verwennen de oren, als een massage waarbij het lichaam zich steeds meer overgeeft aan de handen van de masseur.

Voordat de band gaat spelen worden we getrakteerd op een fikse, korte en hevige regenbui, die bepalend is voor de sfeer: ook regen hoort bij stadsoase! Nadat de lucht is opgeklaard begint de band met het eerste nummer: Gone, een wat opzeggerige start, maar nà 4 zinnen wieg je mee op de muziek en voel je het verdriet van het verloren vertrouwen: “All my faith is gone”. Je krijgt de tijd om de week te overdenken en na te gaan in wie je deze week het vertrouwen hebt verloren. In het nummer Barricades ook weer zo’n overdenking: ‘I have to change my ways now; cause it’s the only way’. Het is vooral de rust waarmee dit nummer wordt gebracht, de mooie, heldere stem van de frontzanger laat je voelen dat dit écht gemeend is: ik moet wel veranderen. De zang, de tekst en de muziek overtuigen.

Het nummer Song for John begint stevig: “What are you screaming for?” Hou toch eens op joh! De drummer en de gitaren onderstrepen op een staccato-achtige manier de tekst. Dromerige muziek met een boodschap: een band waarbij de vriendschap zorgt voor mooie muziek, zorgt voor een moment van rust in een hectisch leven. Genoten! En er is ook nog de LP of CD genoemd naar de band: The Rag Trade!

En voor wie het nog niet genoeg was, in het Bluescafé, aan de overkant van Gigant  speelde nog tot laat in de avond een band die het spelen werkelijk tot een plezier heeft gemaakt: Maarten en de Rinaldos. Het was een mooie zondagmiddag in het cultuurkwartier van Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!