Stadsorganist Toon Hagen speelt gratis bachconcert

Donderdag 21 juli 2022

Door Redactie

Stadsorganist Toon Hagen speelt op dinsdag 26 juli een ode aan Johan Sebastian Bach, een van de grootste en meest invloedrijke componisten van de geschiedenis van de klassieke muziek. De Duitse componist werd geroemd om zijn inventiviteit waarmee hij melodie, harmonie en ritme wist te combineren, net als diverse muziekstijlen en dansvormen uit zijn tijd. Op 28 juli 1750 stierf Bach op 65 jarige leeftijd.

Ter ere van zijn werk speekt Stadsorganist Toon Hagen een Bachconcert op het orgel in de Grote Kerk van Apeldoorn. Het concert is gratis toegankelijk als cadeau aan de stad. Aanvang 20.00, inloop vanaf 19.30 uur.

Wat kunt u verwachten?

Twee keer klinkt er een Präludium en een Fuga in dit concert, als opening en tot besluit. Van de eerste is het Präludium een uitbundige dans en de Fuga die zich gaandeweg ontwikkeld tot een monumentaal werk. Tot besluit van het programma klinkt de Präludium en Fuga in e. “Deze compositie heeft een enorme diepe en verbijsterende lading. Het lijkt wel alsof er zich in de Fuga een strijd tussen goed en kwaad afspeelt”, aldus Stadsorganist Toon Hagen.

Tussen de Präludium en de Fuga klinkt de koraal bewerking bij het lied An Wasserflüssen Babylon; een lied van weemoed en verlangen van mensen op de vlucht of verbannen naar een land van vrede. De Partite diverse sopra: Christ, der du bist der Helle Tag zijn variaties bij een oud avondlied, een gebed om innerlijke rust en vrede.

De Triosonate nr. 6 open met een zeer vrolijk en concertant deel. Het tweede deel is van een grote poëtische schoonheid en getuigt ook van een zekere vergankelijkheid en in het derde deel keert de
vrolijkheid weer terug maar dan met meer nuance dan in het eerste deel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!