Stadsplan: Ugchelen

Vrijdag 21 januari 2022

Door Tim Uilen

Apeldoorn is een plek waar altijd veel aan de hand is en waar ook veel gaat veranderen. Voor fietsers, voetgangers, automobilisten en gebruikers van het openbaar vervoer staat er veel op de planning. Ook ondernemers, bewoners en bezoekers in onze stad zullen veranderingen gaan merken. Maar wat gaat er veranderen? En waarom? Dat vroeg ik me af en daarom kijk ik elke 2 weken naar een gedeelte van Apeldoorn waar veel op de planning staat. Gewijzigde verkeerssituaties, nieuwe bouwprojecten en andere ontwikkelingen zullen allemaal besproken worden in Stadsplan. Deze week kijken we naar de ontwikkelingen in Ugchelen. Het dorp maakt onderdeel uit van onze gemeente en grenst ook aan Apeldoorn Zuidwest. In de nabije toekomst zal het dorp er wel iets anders uit gaan zien, er staan namelijk een aantal verschillende projecten op de planning.

Albert Heijn

Laten we het eerst hebben over een verandering die de meeste Ugchelenaren mee zullen maken, namelijk de uitbreiding van Albert Heijn Van den Heuvel. De winkel is altijd wel redelijk druk en plannen om uit te breiden zijn er al een tijdje. Het pand dat achter de supermarkt ligt, waar momenteel de huisarts zit, werd jaren terug al gekocht met een blik op de toekomst. De oppervlakte van de Albert Heijn zal bijna verdubbelen, maar de supermarkt zit na de verbouwing niet alleen in het pand. De Gall & Gall aan de Molecatenlaan komt namelijk ook in het gebouw te zitten. Daarnaast zal de ingang van de Albert Heijn zich verplaatsen richting het parkeerterrein en een andere vorm krijgen. De kubus die nu boven de ingang zit gaat dus verdwijnen. In februari wordt het pand van de dierenarts waarschijnlijk gesloopt, de bouw van de uitbreiding zal dan ongeveer een half jaar duren. Vervolgens moet de vernieuwde winkel in november klaar zijn. Gedurende deze periode blijft de supermarkt gewoon open.

Molecatenlaan

Aan de andere kant van de weg gaat nog een grote ontwikkeling plaatsvinden. Het voormalige CODA gebouw staat al even leeg, maar binnenkort zal deze plek er totaal anders uitzien. Er komt namelijk een appartementencomplex met 20 appartementen. Het project, genaamd ‘De Watermolen’, wordt alleen niet gewaardeerd in Ugchelen. De plaats staat namelijk bekend om zijn dorpse karakter, met veel vrijstaande woningen en eigenlijk niet echt appartementen. De uitzonderingen zijn het complex aan de Steenbeek, de complexen aan de G.P. Duuringlaan en 2 gebouwen in het zuidoosten van Ugchelen. Er zijn 9 verschillende type woningen beschikbaar binnen het complex, elk appartement krijgt een eigen balkon en aan de achterkant van het gebouw kunnen bewoners hun auto parkeren.

Artikel gaat verder onder video.

Gekleurde gebieden laten alleen het plangebied zien, niet eventuele grootte en hoogte van ontwikkeling. De video is beter te bekijken op fullscreen.

Ugchelseweg

Vanaf deze weg kan je allerlei delen van Ugchelen bereiken. Via de Derk Kamphuisweg, Molecatenlaan, G.P. Duuringlaan, Hoenderloseweg of Ugchelsegrensweg. Die laatste heeft recent een kleine facelift gehad. De weg loopt vanaf de Ugchelseweg helemaal door naar de Europaweg. Het asfalt is vernieuwd, er is een voetpad langs de weg gelegd, er zijn verkeersdrempels toegevoegd en de hele weg is nu een 30-km-zone. Het grootste gedeelte van de Ugchelsegrensweg was dat al, alleen het 1e stuk vanaf de Europaweg niet. Dat leidde soms tot gevaarlijke situaties bij de T-splitsing met de Brouwersmolenweg. Tijdens de werkzaamheden is gelijk een deel van het riool vernieuwd en zijn er wijzigingen gemaakt zodat het rioolnet minder belast wordt.

Vervolgens is er aan de Ugchelseweg nog een woonontwikkeling. Op het terrein van het AVIA tankstation worden namelijk 9 patiowoningen gebouwd. Deze woningen zijn eigenlijk ook verbonden met appartementencomplex ‘De Watermolen’. Dit project, genaamd ‘De Witte’, wordt met vergelijkbare materialen uitgevoerd en ook door dezelfde ontwikkelaar. De woningen worden achter de pompen gerealiseerd, terwijl op de huidige plek van de pompen een parkeerterrein komt.  Alle woningen hebben natuurlijk een binnentuin, anders waren het geen patiowoningen geweest, en ook een dakterras aan de achterkant.

Hoenderloseweg

Aan het begin van de Hoenderloseweg zit de voormalige basisschool De Steenbeek. Deze basisschool maakt al sinds 2017 geen gebruik meer van het gebouw, de school sloot haar deuren vanwege een te laag leerlingenaantal. Hierna is het gebouw gebruikt als noodlocatie, bijvoorbeeld voor basisschool De Touwladder. Naar verwachting kunnen er op dit stuk grond, dat eigendom van de gemeente is, ongeveer 16 sociale huurwoningen gebouwd worden. In Ugchelen is er namelijk, net zoals in Nederland, veel vraag naar woningen in het sociale huursegment.

Heb jij ook een mening over ontwikkelingen die in Apeldoorn plaatsvinden? Laat jezelf dan horen door jouw mening te delen in de reacties op Facebook of door een mail te sturen naar redactie@apeldoorndirect.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Stadsplan
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!