Stage in de Stad: de grootste jongerenraad van het land
Door Kevin van Es
Als je aan de jongerenraad denkt, zie je vaak een vrij saaie setting voor ons. Met een mix van half slapende óf hyperactieve jongeren. Diverse gemeenten kennen een dergelijke raad, ook in Apeldoorn bestaat sinds 2021 een ‘jeugdparlement’. Toch gaat het er hier net iets anders aan toe dan bij een reguliere jongerenraad. Ik bespreek samen met Noah Terpstra en Dennis Nijzing de functie en rol van de Apeldoornse jongerenraad. Bovendien nodigen ze me uit om live aanwezig te zijn bij een van de bijeenkomsten!
Zover ik kan zien is iedere tafel voorzien van een groen bordje met het logo van de gemeente Apeldoorn en de naam van de persoon die op de stoel achter het tafeltje plaats gaat nemen. De jongeren druppelen tegen 19 uur de mooi verzorgde raadszaal binnen. Onderling wordt er met elkaar gekletst over van alles en nog wat. In de zaal zitten niet alleen raadsleden en jongeren, maar ook ambassadeurs en andere belangstellenden. De bijeenkomst wordt afgetrapt met een woordje van Dennis, enkele gasten mogen zich voorstellen aan de aanwezigen, waaronder ik…
Subjectieve veiligheid en energietransitie
De groep wordt in tweeën gesplitst en er worden twee relevante onderwerpen besproken: subjectieve veiligheid en de energietransitie. Eerst wordt de zaal voorzien van een korte uitleg, waarna de jongeren zich opsplitsen in groepen en in discussie gaan met een expert op het gebied van veiligheid, die in dit geval Apeldoornse handhavers zijn.
Op de vraag; ‘wat zorgt bij jou voor een veilig gevoel?’, komt vooral straatverlichting naar voren. Ook worden ‘onveilige’ parken besproken; ‘Ik fiets in het donker nooit in mijn eentje door het Amaliapark, hier zitten veel junks en zwervers’. Een jongen werkt in de blauwe supermarkt in de binnenstad en geeft aan ‘aardig wat’ overlast te ervaren: “Als je iets zegt, heb je kans op een blauw oog.”
Energie en bereidheid
Dat er één a twee keer per maand zo’n grote groep Apeldoornse jongeren bijeenkomst is bijzonder. Met de laagdrempelige visie van Dennis en Noah lukt dit al drie jaar lang vrij behoorlijk: “Om je bij de groep aan te sluiten hoef je per se interesse in politiek te hebben. Het gaat erom dat je met de juiste energie en bereidheid jezelf wilt inzetten voor een mooiere stad.”
De Apeldoornse jongerenraad mag zich dus de grootste van het land noemen, ze zitten ondertussen bijna op zeventig leden. Waar vele jongerenraden worstelen met een ietwat stoffig imago, bruist de groep in Apeldoorn: “Onze aanpak slaat aan. We trekken het breder dan politiek. We hebben binnen en buiten de bijeenkomsten redelijk wat contact met de leden.” Dennis beseft dat het unieke van deze raad bij de leden vandaan komt: “Het valt of staat met de opkomst van de jongeren. Wij zien dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen: wat we doen, zie je nergens anders in Nederland.”
Noah, Dennis en de andere belangstellenden mengen zich niet in de discussies. “Vanuit mijn werk bij de gemeente ben ik bezig met het voorbereiden van de inhoud; wat gaan we bespreken, hoe zorgen we ervoor dat alles loopt en het onderhouden van contacten. Eigenlijk de hele coördinatie.”
Tijd voor een drankje
Na vijftig minuten wisselen de groepen van ruimte en onderwerp. Tussendoor vindt een kleine pauze plaats. Terwijl ik de fel discussiërende fanatiekelingen van drankjes voorzie, praten we over de avond tot nu toe: “Bij ons in de wijk is vorig jaar een schietpartij geweest, ik voel me een stuk minder veiliger sindsdien.” Bij de jongerenraad voelt hij zich wel veilig om bijvoorbeeld zijn mening te ventileren: “We bespreken hier van alles en nog wat, maar wel met respect.”
Open gesprekken
Wat mij opvalt, is de behoorlijke kennis van zaken en enthousiasme van de jongeren. De discussies leven, maar blijven respectvol en op de inhoud. De dialogen zijn open, er wordt dieper ingegaan op echte Apeldoornse zaken. Zaken die ons allemaal aangaan, toch is er maar een beperkte groep die er actief mee bezig zijn. Waarom is de een wel geschikt voor de jongerenraad, terwijl de ander liever thuis op de bank blijft?
Jongeren aan het woord
De jongerenraad is deels uit een opdracht vanuit de gemeente ontstaan, zo geeft Dennis aan: “Men wilde jongeren mee laten praten. Weinig tieners weten hoe politiek werkt en wat er gebeurt in het gemeentehuis. Mijn startpunt; de wereld is te moeilijk en mensen zijn niet meer in verbinding met elkaar, de afstand met politiek en gemeente is er en wordt steeds groter, ik wil dit veranderen. Ons doel is de leefwereld van de jeugd te verbinden met de (moeilijke) wereld van politiek binnen de gemeente.”
Dennis is samen met de jongeren op dit initiatief gekomen: “Ik heb veel gesprekken met de Apeldoornse jeugd gevoerd. Er moest iets komen, alleen wilden we wel echt iets neerzetten. De meeste jongerenraden zijn kleine politieke clubjes die moeite hebben met het werven van leden. Het enthousiasme onder de Apeldoornse jongeren was er meteen, maar is wel verder gegroeid de afgelopen jaren. Naast de bijeenkomsten op het gemeentehuis bezoekt de raad ook andere plekken in Apeldoorn om te verbinden, wel met inhoud. “Met zo’n grote groep is het lastig om uitjes te organiseren waar iedereen blij mee is.”
Herstellen van vertrouwen
Wat voor impact heeft de jongerenraad op de rest van de stad? “We dragen bij aan het herstellen van het vertrouwen van de jeugd in de politiek/gemeente. De jongerenraad is een plek om te leren, te ontmoeten en bij te dragen aan het Apeldoorn van de toekomst. En al vertegenwoordigen we zeker niet alle jongeren in de stad, het is goed dat ze betrokken worden bij van alles wat er binnen de stad speelt,” legt Dennis uit.