Steeds meer groen in Apeldoorn dankzij Bokashi
Door Kevin van Es
De gemeente Apeldoorn experimenteert sinds enkele jaren met het maken en gebruiken van Bokashi, een bodemverbeteraar van eigen bodem. De afgelopen dagen verspreidde de gemeente Apeldoorn Bokashi rondom bomen en struiken door heel de stad. Maar wat is Bokashi eigenlijk? Michiel Bruins is hoofd afdeling Beheer en Onderhoud van de gemeente Apeldoorn en legt het uit.
Wat is Bokashi
Bokashi is het Japanse woord voor ‘gefermenteerd organisch materiaal’ dat aan de bodem wordt toegevoegd. Het kan worden geproduceerd door het fermenteren van organisch afval, zoals etensresten (bijvoorbeeld schillen), tuinafval en mest met stro.
Hoe wordt Bokashi gemaakt
Bokashi wordt dus gemaakt van diverse organische materialen. Michiel vertelt: “De gemeente Apeldoorn maakt Bokashi van oude bladeren die voor gevaar zorgen in de wijken. Bijvoorbeeld omdat deze gladde plekken veroorzaken of het gras verstikken.” Medewerkers van de gemeente Apeldoorn halen deze bladeren op in de wijken van Apeldoorn. Vervolgens worden er micro-organismen aan het blad toegevoegd en worden de bladeren luchtdicht afgedekt, waarna een fermentatieproces begint. Hierbij produceren bacteriën, schimmels en gisten nuttige stoffen zoals antioxidanten, vitamines en enzymen. Dit zijn natuurlijke antibiotica en voedingsstoffen. “Het eindproduct van dit proces is Bokashi,” aldus Michiel.
Kwaliteitsverschil
Wereldwijd wordt Bokashi al jaren gebruikt, zo ook in Apeldoorn. Michiel vertelt dat dit begon als experiment: “We werken in Apeldoorn sinds een jaar of zes met Bokashi. De eerste jaren hebben we gekeken hoe het werkt en wat voor effect het product heeft op ons groen.” Volgens Michiel merkten de gemeente en de studenten van de Universiteit Wageningen, met wie er wordt samengewerkt in dit project, een kwaliteitsverschil tussen het groen waar Bokashi werd toegepast en het gebied waar dit niet is gedaan. “Mede hierom zijn we het gebruik van Bokashi de afgelopen twee jaar gaan opschalen,” legt Michiel uit.
Voordelen van Bokashi
Bokashi biedt volgens Michiel voeding voor planten, verbetering in de structuur van de bodem en het activeert het bodemleven. Hij geeft aan dat een gezonde bodem belangrijk is voor de groei van bomen en struiken. Veel bodemdieren, ook de voor ons niet zichtbare insecten, profiteren daarvan. “Verder houdt Bokashi vocht vast, dit is door de lange en droge zomers van de laatste jaren een belangrijke eigenschap,” vertelt Michiel. Als laatste voordeel noemt hij het circulair werken: “Bokashi wordt gemaakt in een korte kringloop en we hoeven maar een beperkt aantal vervoersbewegingen in te zetten om het blad op te halen. Het blad komt uit de wijk en wordt later weer teruggegeven,” aldus Michiel.