Stop het populisme!

Donderdag 19 november 2009

Door Ds. Rob Visser

Recentelijk bezocht ik een conferentie, die ging over het populisme, waaraan Nederland momenteel ernstig lijdt. Terwijl er in de wereld zaken van groot belang aan de orde zijn,zoals de economische crisis, de nieuwe AOW-regelingen en de zorg om de Mexicaanse griep worden wij getrakteerd op de onvolwassen reacties op uitingen van goedaardige en weldenkende Nederlanders als Herman van Veen.

Je wordt er misselijk van hoezeer zij, die het hart van verziekte politieke en maatschappelijke stromingen treffen, door haatmail en ander minderwaardig gedrag van de wijs raken. De immer creatieve en begaafde Van Veen leek volledig uit zijn doen. Schande, dat dit kan. Maar zij, die zich als Christen menen te kunnen manifesteren in kerk, samenleving en politiek zullen Herman van Veen op handen moeten dragen. De liedjeszanger en clown leert ons als kerken, waar het op aan komt. Zo doet Van Veen zijn plicht en zullen wij hem volgen en steunen. Wil Nederland niet wegzakken in een moeras van populisme dan zal het er in de komende maanden op aan komen. Dan hebben we niets aan politici, die slechts hun eigen belang en carrière dienen, maar aan mannen en vrouwen, die met voorbijgaan aan hun eigen zaak nu eens de zaak van de samenleving op het oog hebben.

Karen Armstrong stond aan de wieg van het handvest voor compassie, waarvan ik u de volgende kernzinnen graag doorgeef: “Daarom roepen wij iedere man en vrouw op om compassie opnieuw te maken tot de kern van moreel handelen en van religie — om terug te keren naar het oude principe dat iedere interpretatie van geschriften die aanzet tot geweld, haat of minachting geen enkele legitimiteit heeft.— om garant te staan voor de verstrekking van correcte en respectvolle informatie over andere tradities, godsdiensten en culturen aan jongeren. —om positieve waardering van culturele en religieuze verscheidenheid te stimuleren.—-om bij te dragen aan medeleven, gebaseerd op kennis, voor het leed van alle mensen—ook van hen die wij als onze vijanden zien.”

En zo zullen wij niet aflaten om de gevaren die onze samenleving bedreigen te ontmaskeren en van repliek te dienen, daarin geleid door wat ons in Bijbel of Koran is toevertrouwd.

U allen van harte groetend, Rob Visser

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!