Studenten maken complotdenker-documentaire in Apeldoorn

Dinsdag 11 mei 2021

Door Tim Uilen

Wappie. Het woord is sinds het begin van de coronacrisis vaak rondgegooid. Het woord wordt vaak gebruikt voor coronasceptische mensen en, zogenoemde, complotdenkers. Vanuit de media worden deze personen op een bepaalde manier neergezet, maar Tom Verstraten en Annemieke Staal willen dat op een andere manier doen. De studenten maken voor hun minor een documentaire, genaamd ‘Wappie’. Centraal staat Wilma, iemand die het vertrouwen in de mainstream media en regering heeft verloren. Ze woont in Apeldoorn en daar vindt ‘Wappie’ ook plaats.
Tijdens de documentaire willen Tom en Annemieke op een respectvolle, maar ook kritische, manier laten zien hoe het leven van een complotdenker eruitziet. Volgens hun is het een belangrijk en actueel onderwerp om te behandelen, ook aangezien het veel mensen in onze samenleving raakt.

Wilma

Via Annemieke zijn de studenten bij hoofdpersoon Wilma terecht gekomen. Wilma woont bijna haar hele leven al in Apeldoorn en de documentaire vindt ook in haar Apeldoornse huis plaats. Wilma duikt in allerlei complotten; corona, 5G, platte aarde, noem het maar op. “Ze is daar eigenlijk sinds het begin van de coronacrisis ingedoken”, vertelt Tom. “Dat heeft gigantisch veel effect op haar leven, bijvoorbeeld haar vrienden en familie.” Het effect op haar omgeving wordt ook besproken in de documentaire. Wilma is al meer dan 50 jaar getrouwd met haar man, Bert. Wie je bent, waar je vandaan komt of hoe je eruitziet maakt voor Wilma niks uit, haar deur staat altijd open voor iedereen.

Andere aanpak

“We wilden iets doen wat lastig tastbaar is voor de media”, leg Tom Verstraten uit. “Want hoe is het om te leven als complotdenker?” Tom studeert zelf persoonlijke journalistiek en is veel bezig met nieuws, media en de effecten daarvan. Zowel Tom, als Annemieke, zijn beginnende filmmakers en willen dit onderwerp iets anders aanpakken. Ze willen niet oordelen, maar juist met respect luisteren naar anderen.  Ze willen laten zien hoe het leven van een complotdenker eruitziet, maar er ook achter te komen waar het wantrouwen en kritiek vandaan komt. Voor velen is het een interessant onderwerp, ook voor Tom. “Het is bijzonder dat er mensen zijn die, door de informatie die ze meekrijgen, een compleet andere werkelijkheid hebben dan vele anderen”, zegt hij. “Wilma en ik leven op dezelfde wereld, alleen is ons beeld van de werkelijkheid heel verschillend.”

Crowdfunding

Het maken van een documentaire kost geld en daarom hebben Tom en Annemieke een crowdfunding-actie gestart. “Het is super spannend om dat te doen”, zegt Tom. “Je vraagt mensen om geld te geven voor iets wat er nog niet is.” Als je een bedrage levert zijn er allemaal extraatjes; posters, première-kaartjes en je naam in de aftiteling. Tot nu toe heeft het project al 1550 euro opgehaald. Voor meer updates kan je het Instagram-account volgen. De première van de documentaire zal in juni 2021 zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!