Studio ACEC in gesprek met Jacob Brobbel: ‘Chaos is een voorwaarde voor verandering’

Vrijdag 21 juli 2023

Door Redactie

In de nieuwste aflevering van de podcastserie ‘Studio ACEC’ spreekt Max Dammers met Jacob Brobbel, initiatiefnemer van het Apeldoornse NewTechPark. Wat begon als een idee is inmiddels uitgegroeid tot een vereniging waarvan alle toonaangevende technologiebedrijven en -organisaties in de regio lid zijn.

Jacob, die zichzelf graag voorstelt als de ‘controleur van de chaos’, praat uitgebreid over zijn visie op verandering, innovatie en de rol van ‘chaos’ in dit proces. “Blijkbaar heb ik iets met chaos,” grapt hij. Maar achter deze humor schuilt een serieuze filosofie: “Chaos is blijkbaar een voorwaarde voor verandering.”

Een voorwaarde voor verandering

NewTechPark is meer dan een fysieke ruimte. Het is een broedplaats voor ideeën, vernieuwing en – ja – een zekere mate van chaos. Maar, zo legt Jacob uit, die chaos moet wel kwaliteit hebben om tot de juiste vernieuwing te leiden.

De wens om verandering en innovatie te bevorderen was de drijvende kracht achter de oprichting van NewTechPark. “We begonnen met nadenken ‘wat hebben we in de toekomst nodig?’ en ‘wat weten we samen meer dan alleen?'” legt hij uit. De meeste dingen, zo realiseerde Jacob zich, heb je anderen bij nodig.

Innovatie zonder geld

Het pad naar innovatie en verandering is vaak onduidelijk en onzeker. Mensen houden vast aan wat ze hebben en dat is vaak geldgedreven. Maar geld, zo benadrukt Jacob, is geen zekerheid.

Toen hij begon met NewTechPark, had niemand er echt geld voor over. Maar dat weerhield Jacob niet. Integendeel, hij beschouwde het als zijn sterkste troef. “Ik ben gestart zonder geld”, herinnert hij zich. In een tijd van crisis in de bouw- en technieksector was het de wil tot samenwerking en duurzaamheid die mensen samenbracht.

Samenwerking als sleutel tot overleven

Op de vraag wat dan wél werkt als macht en geld niet de drijvende krachten zijn, is Jacob duidelijk: “De drive van mensen om te overleven, daardoor moet je veranderen en daardoor moet je samenwerken. De mensen die ervan overtuigd zijn, die gaan dat gewoon doen. Maar niet alleen. Dus die zoeken elkaar op.”

Het pad naar de toekomst

De weg naar de toekomst is er één van constante verandering en vernieuwing. En dat vereist soms chaos. Maar zoals Jacob Brobbel ons herinnert, is die chaos vaak precies wat we nodig hebben om te groeien en te vernieuwen.

Wil je meer weten over de visie van Jacob Brobbel, hoe hij zorgt voor de samenwerking van zulke verschillende partijen en wat hij zag dat anderen niet zagen?Luister dan naar deze aflevering van ‘Studio ACEC’ op de website van ACEC, Spotify en Apple Podcast.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!