Talma Borgh en de Kap creëren vrijwilligers Vervangende Mantelzorg

Maandag 20 november 2023

Door Redactie

In de wijken Woudhuis en Osseveld zetten talloze toegewijde bewoners zich dag en nacht in als mantelzorger voor hun naasten. Deze zorg, veelal gericht op partners, ouders of kinderen, komt voort uit onvoorwaardelijke liefde. Maar zelfs de meest toegewijde mantelzorger heeft zo nu en dan behoefte aan wat ontspanning.

Ontspanning voor Mantelzorgers

Woonzorgcentrum Talma Borgh en vrijwilligersorganisatie de Kap slaan daarom de handen ineen en starten een pilot om de hulpvragen van mantelzorgers in Apeldoorn Oost op te pakken. De focus ligt op het gezamenlijk werven van nieuwe vrijwilligers Vervangende Mantelzorg. In eerste instantie zoeken de Kap en Talma Borgh zes gemotiveerde vrijwilligers die op vaste of flexibele basis inzetbaar zijn bij mensen thuis. Ze bieden ondersteuning op momenten dat de mantelzorger even tijd voor zichzelf wil nemen. Dit kan variëren van een gezellig praatje maken tot een wandeling of een spelletje spelen met de zorgbehoevende naaste.

Ervaring Mantelverzorger

Een mantelzorger die al gebruik heeft gemaakt van deze ondersteuning, deelt haar ervaring: “Dankzij de komst van de vrijwilliger kon ik even weg. Ik voel me weer helemaal opgeladen.”

Empathie en Integriteit

Als vrijwilliger Vervangende Mantelzorg kom je in iemands persoonlijke leefomgeving. Je krijgt een inkijkje in het leven van anderen en soms kom je in aanraking met mensen in een kwetsbare situatie. Dit vraagt om integriteit en empathisch vermogen. Het is een zelfstandige vorm van vrijwilligerswerk, daarom is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en effectief te communiceren.

Intake- en Trainingsavond

Voor potentiële vrijwilligers organiseren de twee organisaties daarom op maandagavond 11 december een intake- en trainingsavond bij Talma Borgh. Ben je geïnteresseerd of wil je eerst nog wat meer informatie? Neem dan contact op met Laura Vrijsen van de Kap (06 345 529 50, l.vrijsen@dekap.nl)  of met Carola Wentink van Talma Borgh (06 555 512 26, cwentink@talma-borgh.nl).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!