Technisch ontwikkel- en kenniscentrum Area055 officieel van start

Vrijdag 19 februari 2016

Door Wilco Westrik

Woensdagmiddag 18 februari 15.45 uur en op de fiets op weg naar het Zwitsalterrein voor de opening van Area055. Enige weken hiervoor had ik in de Wielerhub al even kennis gemaakt met Jacob Brobbel, mede grondlegger en initiatiefnemer van dit technologisch ontdekkingscentrum.

Op het Zwitsalterrein is de laatste tijd veel te doen en wordt het aanbod steeds uitgebreider en diverser van aard. ‘There is something going on’, zou je kunnen zeggen.

Een grote zwarte truck wat een heuse technische ontdekkingsplek blijkt te zijn staat op het terrein opgesteld, grote groene lampen verlichten het pand aan de buitenzijde en ik zie een gele kabel.

Ik loop naar binnen en ontmoet daar vele bekende gezichten. Ik ken ze niet allen persoonlijk, maar sommigen van naam en heb met enkelen onlangs toevalligerwijs kennisgemaakt. Leuk om ook eens mensen te ontmoeten die je van Twitter of Facebook kent, maar eigenlijk nog nooit live hebt mogen ‘ontmoeten’. Laten nou juist dat #ontmoeten, #delen en #verbinden de sleutelwoorden zijn tijdens deze opening.

Ik zie enkele vertegenwoordigers van zorginstellingen vanuit mijn ooghoeken voorbij komen, knik hen vriendelijk gedag en maak contact. Ik zie vertegenwoordigers van politieke partijen die je bij het ontwikkelen van een dergelijke technologisch en ontdekkingspand mag verwachten. Zij immers zijn veelal nodig om toestemming en draagvlak te creëren om een dergelijk iets van de grond te laten komen. Mooi om te zien dat naast al deze betrokkenen ook juist die mensen die op een andere wijze hun handen uit de mouwen hebben gestoken door Jacob Brobbel naar voren werden geroepen en in het zonnetje werden gezet. En terecht want ik ken er een paar persoonlijk en weet hoe zij werken en zich in zetten. Wie zijn nu de betrokken partijen die dit initiatief zijn gestart?

  • Onderwijs (o.a. Leerplein055)
  • Burgerinitiatief Apeldoorn (enthousiaste Apeldoorners met passie voor techniek)
  • Zorginstellingen (o.a. RIWIS Zorg)
  • Politiek / Gemeente Apeldoorn (diverse vertegenwoordigers van o.a. de PvdA en VVD)
  • Techniek (o.a. bedrijven w.o. Bredenoord Aggregaten, Bouwmensen Apeldoorn)

Kennismaken met techniek, ontdekkend leren door te doen, ervaren, verbazen en te verwonderen. Scholen hadden afgelopen week al even kennis mogen maken en werden op passende en speelse wijze wegwijs gemaakt in de wereld van techniek. Er werd zelfs een heuse videoclip van zanger Christon opgenomen en ten gehore gebracht. Ik kan het dan ook niet nalaten om hem met klem te noemen. Zeker nadat hij ook nog een keer afgelopen week live in de ochtendshow van Giel Beelen te horen was met zijn nummer S.O.S. Warning. Wat een prachtig nummer zeg!

https://www.youtube.com/watch?v=_UKczaAuaP4

Na met enkele zorgaanbieders en hardwerkende mensen die ‘niet praten, maar doen’ te hebben gesproken verliet ik het nog volle Area055-pand en werd getriggerd door een grote kabel welke langs het gehele pand was getrokken. Deze leidde naar, u raad het al, een aggregaat die voor deze middag en wellicht al vele andere dagen voor stroom zorgde. De techniek en ontwikkeling staat voor niets, echter een beetje eigen krachtstroom ontbrak dus blijkbaar nog.

Zou er wel een briefje met werkopdracht zijn uitgegaan voor de ambtenaar om de hal van Area055 tijdig te voorzien van stroom? De techniek staat voor niets. Ontdekkers of niet…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!