Tegenlicht Meet Up 055 over de Wegwerpmaatschappij

Maandag 13 november 2023

Door Ben Eggermont

[UPDATE 15-11-2023] De organisatie heeft laten weten het evenement, vanwege het samenvallen met de verkiezingen, te verplaatsen naar een later moment.

Nu de roep om duurzaamheid en het behoud van onze planeet steeds luider wordt, staan we voor een cruciale uitdaging: hoe repareren we onze kapotte consumptiemaatschappij? VPRO Tegenlicht duikt in deze prangende kwestie en volgt fanatieke burgers, avontuurlijke ondernemers, topontwerpers en megarecyclers die allen werken aan een wereld zonder wegwerptroep.

Iedereen voelt de urgentie om de enorme verspilling van de huidige consumptiemaatschappij aan te pakken, maar de vraag blijft: hoe kunnen we dit daadwerkelijk realiseren? 

Deze en andere vragen staan centraal op onze VPRO Tegenlicht Meet Up 055 van woensdag 22 november 2023 in Theater & Concert Orpheus, Restaurant O55. 

Dat doen we met:

Rosa Scholtens, ketenregisseur textielprojecten

De textielindustrie staat voor enorme uitdagingen die de boel helemaal op z’n kop zetten. Hoe kan worden voorgesorteerd op een circulaire keten? Hoe kan worden ontworpen voor recycling? En welke verantwoorde ontwikkelingen zijn er te verwachten ten aanzien van materiaalkeuze?

Jeroen van den Eijnde, productontwerper (ArtEZ) en designhistoricus (Universiteit Leiden)

Sinds 1994 publiceert Jeroen artikelen en boeken over design in het algemeen en over ontwerponderwijs in het bijzonder. Hij promoveerde op zijn onderzoek Het huis van IK. over ideologie en theorie in het Nederlandse vormgeving onderwijs.

Frank Stiksma, onderzoeker en lector aan de hogeschool Saxion

School of Commerce en Entrepeneurship, wat is nodig en wat moet er gedaan worden om wasmachines een langere levensduur te geven? En wat leren we hiervan voor ten aanzien van de transitie van elektronisch afval naar een circulaire economie?

En verder bijdragen van

Tiphaine Bresser, kartrekker van Zero Waste Apeldoorn en Annika Maas, textiel- en technologie ontwerper. De avond staat onder leiding van actrice en dagvoorzitter Frédérique Arnold.

Over Meet Up 055

Meet Up 055 is een Apeldoorns inwonersinitiatief en organiseert regelmatig bijeenkomsten over regionale maatschappelijk relevante thema’s, bijvoorbeeld naar aanleiding van recente VPRO Tegenlicht uitzendingen. Het doel is om een breed publiek kennis te laten maken met het betreffende thema en met elkaar hierover in dialoog te gaan. Meet Up 055 wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Apeldoorn en enkele lokale sponsoren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!