Tijd om activiteiten van economische uitvoeringsagenda uit te rollen

Woensdag 28 november 2018

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Tijdens de opname van Het Ondernemerscafe schoven twee dames aan om te vertellen over hun betrokkenheid bij de lokale economie in Apeldoorn. Loes Brijker, regiomanager Stedendriehoek en provincie Utrecht (VNO-NCW-Midden) richt zich op de activiteiten voortkomend uit de Uitvoeringsagenda Economie 2017-2022 van de Gemeente Apeldoorn. Daarnaast schuift Reinou de Haan, hoofd economische zaken gemeente Apeldoorn aan. Zij is kartrekker van het ondernemersplatform Ondernemen055. Morgen dus te zien en te beluisteren, nu alvast een voorproefje.

De thema’s

Loes Brijker vertelt over de uitvoeringsagenda en haar rol daarin: „Deze is opgesteld door BedrijvenKring Apeldoorn, VNO-NCW Midden en de gemeente Apeldoorn. Mijn rol hierbij is dat ik de zogenaamde economische alliantie waarin het bedrijfsleven, de overheid, het onderwijs vertegenwoordigd zijn ondersteun en verbind. Heel breed dus, want bij de grote veranderingen waar wij nu voor staan, is een brede aanpak van belang. Dan heb ik het over het versterken van de arbeidsmarkt, het vestigingsklimaat en duurzaamheid en circulariteit. Daarbij ben ik als projectaanjager het gezicht van die alliantie. Ik hoop dat ondernemers, of andere initiatiefnemers mij weten te vinden voor hun ideeën waarvoor zij ondersteuning kunnen vragen bijvoorbeeld door het verkrijgen van publiciteit, het bieden van een podium en het vinden van samenwerkingspartners. En, niet geheel onbelangrijk, er is ook budget beschikbaar.”

Aanjager van projecten

Je bent dus een aanjager: „Ja, waarbij het belangrijk is dat activiteiten vanuit de ondernemers worden geïnitieerd, bottum up dus. We hebben ondernemers ook gevraagd wat zij belangrijk vinden door de ondernemerspeiling. Dit omdat wij het niet uitvoeren, maar hulp en steun bieden zoals ik eerder zei. Er zijn al meerdere projecten uitgevoerd, bijvoorbeeld de TechnoDiscovery, waar kinderen en jongeren enthousiast worden gemaakt voor techniek. Dit is vanwege het tekort op de arbeidsmarkt nodig. Een ander project was ‘Made in Apeldoorn’, een platform waarin we de Apeldoornse exportbedrijven hebben uitgelicht. Ze leren kennen en contact leggen is makkelijk gemaakt. En uiteraard faciliteren we ontmoetingen. Wat mij betreft mag het nog meer gaan stromen. We roepen ondernemers ook op om het platform Ondernemen055 te bekijken en vooral te gebruiken. Daar staat alle informatie over het doen van een aanvraag, maar ook mijn contactgegevens. Ik wil ondernemers graag leren kennen en sta ze graag te woord.”

Verbinding via platform Ondernemen055

Reinou de Haan wil met het onlangs opgerichte platform Ondernemen055 verbinden, inspireren en faciliteren: „Dat is het en helemaal mooi dat samenwerken makkelijker te realiseren is. Het platform bestond overigens al, alleen was het nog niet zo bekend. Er gebeurt al veel goeds in Apeldoorn, zowel op zakelijk gebied als in de zachte sector. En gelukkig kunnen we dat nu delen op het platform. Daar komt alles samen. En daar was behoefte aan bij veel ondernemers en ondernemersclubs. Een plek waar iedereen zijn inbreng kan delen, oproepen kan doen en kan inspireren. Denk ook aan events. En hoe mooi is het dat je de lezer informeert over bijvoorbeeld de Apeldoornse winnaars van de FD Gazellen. Dat inspireert en wakkert trots aan. Ook daar mag het platform aan bijdragen.”

Is het alleen voor ondernemers? „Het platform is door iedereen te lezen, maar specifiek gericht op ondernemers en bijvoorbeeld zorginstellingen. Zeg maar overal waar mensen werken. We brengen mensen en ideeën bij elkaar en zetten aan tot samenwerking. Trouwens, iedereen kan hier informatie plaatsen. Daar wil ik ondernemers, of andere belanghebbenden dan ook toe oproepen. Belangrijk is dat de ondernemers elkaar leren kennen om elkaar te inspireren en kennis te delen. En helemaal mooi als de ondernemers uit de achterban dit platform naar zich toetrekken en het overnemen. Als dat slaagt, is dat een mooi succes!”

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Gemeenteraad Apeldoorn

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?