TROTS op Apeldoorn!

Donderdag 24 september 2015

Door Redactie

Ik ben echt wel eens minder trots geweest op hoe ons land omgaat met vreemdelingen. Maar – en dat mag óók gezegd worden – de laatste weken ben ik ontzettend trots op de gastvrijheid die door onder andere Apeldoorners in grote aantallen is getoond. Tienduizenden mensen in het hele land deden mee aan de Apeldoornse actie “Ik ben een gastgezin voor een vluchteling (www.gastgezinvoorvluchteling.nl). En ja, daar ben ik trots op. Want oorlogsvluchtelingen moet je gewoon opvangen. Punt.

Dit neemt niet weg dat wij oprechte angsten en zorgen serieus moeten nemen en moeten proberen de opvang van vluchtelingen zodanig vorm te geven dat dit warme welkom Facebook.com/azcapeldoorn blijft. Die verantwoordelijkheid speelt ook rond de keuze voor één of meerdere geschikte locaties voor een asielzoekerscentrum binnen onze gemeente. Die vraag ligt aanstaande donderdag voor tijdens de Politieke Markt.

Behalve de keuze voor een locatie lijkt ook de schaalgroote een belangrijke onderwerp van discussie te worden. Als Christenunie hebben wij sterk de overtuiging dat een zo kleinschalig mogelijke opvang niet alleen op een breder draagvlak van de Apeldoornse bevolking kan rekenen, maar ook omdat dit beter is voor de vluchtelingen zelf. Ook deze kwetsbare groep mensen, met allerlei (soms conflicterende) subgroepen, gedijt wat ons betreft het beste als men niet constant in grote getalen bij elkaar op de lip zit.

Het lijkt erop dat om zowel kostentechnische redenen als om de aanwezigheid van voorzieningen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aanstuurt op een minimum grootte van opvang. De optie om het gevraagde aantal van 600 tot 800 op één locatie op te vangen ligt op tafel. Wat ons betreft heeft dat zeker niet de voorkeur. Wij zijn van mening dat kleinschaligere opvang op meerdere locaties en daarbij mogelijke scheiding van (sub)groepen veel geschikter is om deze kwetsbare mensen zo goed en zo veilig mogelijk op te vangen.

Wij zullen het college van B&W dan ook adviseren om niet voor één grote, maar voor meerdere kleinere locaties te kiezen, danwel de optie om één (grotere) hoofdlocatie te hanteren, met daaromheen enkele satellietlocaties.

Ben Bloem, raadslid ChristenUnie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!