Tuincentra: u heeft mij bedonderd en misleid

Zondag 27 april 2014

Door StrangeArt

Al jaren zijn wij bezig een insectenvriendelijke tuin te maken. Plantjes worden met zorg uitgekozen, er zijn schuilplekken voor de lopende insecten en voor het vliegende insect,  ook zijn er bloeiende planten gedurende het hele seizoen. Onze tuin vormt een deel van een ecologische stadszone. Dit alles om met name bijen te voorzien van een biologisch verantwoord foerageer gebied.

Wat blijkt (@#$%): uw planten zorgen juist voor bijensterfte. Het viel ons al op dat we regelmatig dode bijen en hommels vonden, onterecht gaven we onze insecticide spuitende buren de schuld.

Het consumentenprogramma Radar maakte klip en klaar duidelijk dat de oorzaak ligt in de bij u aangeschafte planten: uw planten bevatten een scala aan insecticiden. Zelfs de door Intratuin als bijenlokkende aangeprezen bollenmix “Bee Happy”, speciaal geselecteerde bollen voor bijen en vlinders, blijkt niet vrij van bestrijdingsmiddelen. Triest: Mensen zo als ik, die vol goede bedoelingen ‘bij-vriendelijke’ planten in hun tuin zetten, helpen zo onwetend mee aan bijensterfte. Het is alsof je een homeopathisch middel neemt wat tot gevolg heeft dat de ziekte juist verergerd.

Intratuin en Groenrijk: U bent niet de enige plantenverkoper die rotzooi levert, maar wel de grootste in Apeldoorn. Maar waarom klaag ik u zo specifiek aan: er is (te) veel bij u gekocht, ook de door u als bijenlokkende aangeprezen – maar insecticiden bevattende – bollenmix “Bee Happy”.

Citaat Greenpeace rapport: Op monsters van Intratuin vonden we het hoogste aantal pesticiden die behoren tot onze beruchte negen.
Uitzending radar zien: http://www.trosradar.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/21-04-2014/pesticiden-op-tuinplanten/
Greenpeace rapport lezen: http://www.trosradar.nl/fileadmin/editorial/Documenten/Greenpeace-onderzoeksrapport.pdf

Over de foto: Gelooft u het nog die bijen?

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!