Uitreiking ‘SAM Restauratieprijs 2023

Vrijdag 28 april 2023

Door Redactie

Dit jaar reikt Stichting Apeldoornse Monumenten de ‘SAM Restauratieprijs 2023’ uit. Een keuze zal worden gemaakt uit panden in de gemeente Apeldoorn (stad, dorpen en buitengebied), erkend als karakteristiek of beeldbepalend pand, of gemeente- of Rijksmonument of anderszins karakteristieke oude panden, die tussen 1/1/2019 en 31/12/2022 vakkundig zijn gerestaureerd waarbij de historische culturele waarde is versterkt. Ook bedrijfspanden en openbare gebouwen die aan deze criteria voldoen kunnen voorgedragen worden.

Deze prijs wordt iedere 3/4 jaar toegekend. Een deskundige jury maakt eerst een selectie die formeel door het bestuur van de SAM wordt vastgesteld. Dit jaar zal door deze jury het winnend pand worden uitgekozen. Het Apeldoornse publiek wordt deze keer niet rechtstreeks betrokken bij het toekennen. Wel is het nog mogelijk om tot uiterlijk 15 mei panden ‘aan te dragen’, uiteraard dienen deze te voldoen aan bovengemelde criteria. Stuur hiertoe een mail aan info@apeldoornsemonumenten.nl. De Restauratieprijs 2023 wordt begin september uitgereikt bij de opening van de Open Monumentendagen.

Eerdere winnaars

In 2019 werd de eerste prijs in de wacht gesleept door De Maalderij in Klarenbeek. De Maalderij (zie foto) werd gebouwd in 1915 en was al jarenlang niet meer in gebruik. Het pand stond bekend als Boerenbond’. Nu is het een kantoor- en winkelpand met behoud van het industriële karakter. In 2011 werd de eerste prijs ex aequo toegekend aan twee winnaarsvilla Apoldro, Loolaan 55, daterend uit 1846 en daarmee een van de oudste en belangrijkste monumenten aan de Loolaan, werd vakkundig gerestaureerd en uitgebreid. De andere winnaar was de in 1921 in cottagestijl gebouwde huis De Toetoepan, Anna Paulownalaan 21, die liefdevol in eigen regie werd gerestaureerd.

In 2009 won het voormalig 50KV station van de NuonOude Beekbergerweg 25, de prijs. Het behoud van dit gebouw, onder andere door restauratie van het glazen dak en de tegelpatronen, is een aanwinst voor de omringende woonwijk en voor Apeldoorn als geheel.

In 2005 werd de prijs toegekend aan Huize Bloem aan de Tullekensmolenweg 80 in LierenDeze voormalige onderwijzerswoning werd in 1868 gebouwd. Exterieur en interieur werden volledig gerestaureerd, waarbij de oorspronkelijke structuur en indeling werden gerespecteerd.

De prijs werd in 2003 toegekend aan Huis Lintelo aan de Elsbosweg in Klarenbeek. Hierbij werd het pand en de omgeving teruggebracht naar de oorspronkelijke staat.

Open Monumentendagen 2023

De 37ste editie vindt plaats op zaterdag 9 en zondag 10 september.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!