Uitreiking Wilhelminaring aan Lily van der Stokker

Dinsdag 23 augustus 2022

Door Redactie

Lily van der Stokker mag de 12e Wilhelminaring in ontvangst nemen in het CODA Museum Apeldoorn. De 12e Wilhelminaring is speciaal voor Lily van der Stokker ontworpen door sieraadkunstenaar Gésine Hackenberg. De uitreiking wordt gehost door Carin Reinders, directeur-bestuurder CODA Apeldoorn. Bestuursvoorzitter van Stichting Wilhelminaring Corrie van der Veen geeft een inleiding op deze bijzondere oeuvreprijs van de Wilhelminaring. Juryvoorzitter Anna Tilroe draagt de laudatio voor. Gésine Hackenberg presenteert haar ontwerp voor 12e Wilhelminaring – geënt op het oeuvre van Lily van der Stokker – waarna de ring aan Lily van der Stokker wordt uitgereikt.

Schoonheid, optimisme en spottend commentaar

Lily van der Stokker neemt in de Nederlandse én internationale kunstwereld een uitzonderlijke plaats in. Van der Stokker is gespecialiseerd in schoonheid en heeft zichzelf opgedragen werk te maken dat over geluk en vriendelijkheid gaat. Daarmee stelt zij zich tegenover de ironie en het cynisme van onze tijd. De teksten die zij gebruikt in haar muurschilderingen maken dat de werken praten, ‘bijna als mensen’, zoals Van der Stokker ooit zei.

In de ogen van de jury verdient Lily van der Stokker ten volle de 12e Wilhelminaring. Het werk kenmerkt zich door motieven als bloemen, krullen en wolken in de voor Van der Stokkers werk zo karakteriserende kleuren. De teksten in haar muurschilderingen en installaties verwijzen naar het alledaagse leven en leveren tegelijkertijd een spottend commentaar op de hypes en machtsstructuur van de (kunst)wereld. Haar beeldtaal doet altijd optimistisch, hypervrouwelijk en uitnodigend aan, iets waarmee ze zich, zo constateerde ze zelf eens, in de kunst op ‘verboden terrein’ had begeven. Van der Stokkers werk geniet inmiddels grote bekendheid. Zo is bijvoorbeeld haar Celestial Teapot, een zeven meter hoge sculptuur in de vorm van een theepot, nu een landmark in de stad Utrecht.

Jury 12e editie Wilhelminaring

De jury van de 12e editie van de Wilhelminaring bestaat uit: Anna Tilroe, Mieke Conijn, Zippora Elders, Gijs Frieling en Bas Fontein. In haar discussie betrok de jury de huidige positie van de beeldhouwkunst in de samenleving en stelde zichzelf de volgende vragen. Betreft het werk dat ook een jong of nieuw publiek kan aanspreken? Hoe verhoudt het werk zich tot de complexe realiteit waarin wij leven, of onderscheidt het zich juist door zijn artistieke autonomie? Ook vond de jury het belangrijk dat het door de winnaar te maken kunstwerk, onderdeel van de prijs, voor het Sprengenpark te midden van de beelden van de vorige winnaars van de Wilhelminaring het publiek opnieuw voor een verrassing zou plaatsen.

Over de kunstenaar

Lily van der Stokker (1954, Den Bosch) woont en werkt in Amsterdam en New York. Momenteel heeft zij een solotentoonstelling in Camden Art Centre in Londen die nog tot en met 18 september 2022 te bezichtigen is. Van der Stokker had eerder belangrijke tentoonstellingen in gerenommeerde musea zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam, Van Abbemuseum Eindhoven, New Museum New York, Hammer Museum Los Angeles, Tate St. Ives, en het Ludwig Museum Keulen. Van der Stokker heeft ook het nodige grootschalige werk in de openbare ruimte gemaakt zoals het Groen Geruite Huis (2015) in Oostende, Celestial Teapot (2013) in Utrecht, en The Pink Building tijdens de WorldExpo Hannover (2000). Van der Stokker heeft meerdere prijzen op haar naam staan. In 2021 ontving zij de Jeanne Oosting Prijs.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!