Uitwisseling brengt steden bij elkaar

Dinsdag 30 november 2010

Door apeldoornextra

“De school in Canada is een regelrechte filmset” luidt de reactie van Liza IJzerman en Frederiek Bosman (Stedelijke Gymnasium). Zij behoorden tot de groep van leerlingen die deelnamen aan de uitwisseling met Burlington, Canada. Een ervaring van onschatbare waarde.

Een groep van 22 leerlingen van Koninklijke Scholengemeenschap, het Gymnasium en het Edison reisde af naar Burlington, partnergemeente van Apeldoorn in Canada. Eerder dit jaar ontving Apeldoorn scholieren uit Burlington.

Apeldoorn en Burlington kennen overeenkomsten. Beide zijn ‘stad in het groen’ met veel aandacht voor natuur en milieu. Dat geldt ook voor industrie en cultuur. Ook delen we de belangstelling voor de bevrijding van Nederland en Apeldoorn in het bijzonder. Veel draait om de toenmalige inzet van het Canadese leger. De relatie kan leiden tot meer uitwisseling.

Gezamenlijke activiteiten

Het initiatief komt uit Burlington in Ontario. Hier wonen veel oud-Nederlanders, de zogenaamde Dutch Canadians. De uitwisseling gebeurt op vele niveaus. Zo bezocht Carin Reinders, directeur van CODA, in 2004 de partnerstad vooral om een aantal schilders en beeldhouwers te ontmoeten. Resultaat was een tentoonstelling in Apeldoorn. Op verzoek van Burlington assisteerden vier jongeren in dat jaar om te assisteren bij het zogenaamde Summer Camp voor (klein)kinderen van Dutch Canadians. Dat bleek een goede greep. Zo zijn er meer voorbeelden.

Geen bevrijdingsoptocht meer

Er komt geen bevrijdingsparade meer. De Canadese veteranen zijn te oud. Jan Koorenhof was destijds de grote aanjager. Hij maakte als vrijwilliger bij ziekenomroep de Zonnegolf in 1982 een reportage over de onthulling van een plaquette voor de Canadese bevrijders. Daarbij was prins Bernhard aanwezig. Koorenhof regelde de ontvangst van 48th Highlanders of Canada. Dit gebeurde nog vier maal, De laatste keer in 2005. De uitwisseling tussen Apeldoorn en Burlington brengt de steden op vele niveaus dichter bij elkaar.
Meer geschiedenis, Burlington en uitspraken van scholieren? Lees ApeldoorNEXTra!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!