Veel belangstelling voor Lichtexperiment Hofstraat

Maandag 15 november 2010

Door Hans Menke

Lichtontwerpers hebben in opdracht van architectuurcentrum Bouwhuis afgelopen vrijdagavond 12 november 9 lichtplannen uitgevoerd  verspreid over de Hofstraat  vanaf het Kadaster, de Kanaalstraat Noord tot aan het ‘potlood’ (Koningshaven).

Terugkerende verlichte bakens accentueerden kleur en helderheid van de architectuur,verticale lichtlijnen doorbraken de grote bakstenen oppervlakken die het straatdeel van Kanaal Noord kenmerken. De nieuw ontstane ritmiek gaven passanten het gevoel dat afstanden verkleind werden. De terugkerende lichtaccenten in de donkere straatjes en steegjes vergrootten het gevoel van eenheid en veiligheid en legden bovendien een verbinding tussen de hofjes en de openbare ruimte.

Een geprojecteerde boom op een blinde muur en blauw licht op de stadsbank maakte de verbindingsstraat tussen fietsenstalling en Beekstraat ineens aantrekkelijker. In het lichtproject op het kruispunt Kanaalstraat Noord-Stationsstraat  werd de beleving van beide pleintjes positief beïnvloed en kreeg het gebied meer allure.  Het lichtproject ‘lanen’ moest door de lage verlichting een vriendelijker en statiger karakter aan de Hofstraat geven. De twee hoge gebouwen Kadaster en ‘Potlood’ markeren het begin en het einde van de dwarsverbinding .

Beide gebouwen werden in een schemerlicht gezet waarmee de attentiewaarde werd verhoogd en het nog meer tot de verbeelding sprak. Ondanks de regen was er grote  belangstelling van Apeldoornse inwoners, die onder de indruk raakten van deze nieuwe openbare verlichting .

Eén ding werd duidelijk, er liggen grote kansen voor de gemeente Apeldoorn om te ontwerpen aan een nieuwe energiezuiniger lichtarchitectuur in de stad.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?