VegaVrijdag Apeldoorn groeit in populariteit

Maandag 29 januari 2024

Door Tristan Zandstra

Vijftien jaar geleden begonnen Peter Gootjes, Winnifred den Breeje en Maaike Moulijn met het vrijwilligersinitiatief VegaVrijdag Apeldoorn en omgeving. Het doel was om vegetarisch en veganistisch eten in Apeldoorn op de kaart te zetten. Een maandelijkse VegaVrijdag dineravond bij verschillende restaurants bleek een succes, in samenwerking met theehuis Westenenkerpark zijn er nu maar liefst vier dineravonden gepland voor februari.

Een groeiend succes

Maaike Moulijn, een van de initiatiefnemers, deelt enthousiast: “VegaVrijdag gaat ongelooflijk goed. De dineravonden zijn meestal zo snel volgeboekt dat mensen op een wachtlijst komen te staan.” De reden waarom de VegaVrijdag zo succesvol is geworden kan Maaike ook vertellen, “Plantaardig eten wordt steeds populairder, het is dus niet gek dat er veel mensen op deze dineravonden afkomen. Wat het ook interessant maakt, is dat het Theehuis Westenenkerpark na de afloop van een dineravond de recepten deelt, gasten leren dan nieuwe recepten kennen en worden geïnspireerd.”

Diverse dineravonden en interessante gesprekken

De succesvolle formule omvat niet alleen heerlijk eten, maar ook boeiende gesprekken. Moulijn vertelt over bijzondere momenten zoals een spreker bij Afghaans restaurant Mazar en live muziek en dans bij Merhaba. “We hebben bijna altijd een gastspreker die een lezing houdt of muziek maakt. Zo maken we er een leuke en interessante avond van met elkaar.”

Samenwerkingen

Sinds vorig jaar werkt VegaVrijdag samen met Theehuis Westenenkerpark, dat elke eerste vrijdag van de maand een vegan 3-gangendiner serveert. Dit 3-gangendiner is bereid door vrijwilligers en betaalbaar voor iedereen. Inclusief een kopje koffie of thee kost het diner €15,- met de mogelijkheid voor mensen met beperkt budget om voor €2,50 aan te schuiven. Begin dit jaar is VegaVrijdag een samenwerking aan gegaan met restaurant Oude Haven Kanaal Noord, zij serveren een 4-gangen menu voor 37,65 euro.

Toekomstplannen

De initiatiefnemers van VegaVrijdag zitten niet stil en werken aan een nieuw project: een vegan festival op 14 juni in samenwerking met Zero Waste Apeldoorn. Ideeën of interesse om mee te helpen met de organisatie? Meld je aan via vegavrijdagapeldoorn@gmail.com.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!