Verbinden door samen eten: Ontmoet AZC-bewoners tijdens ‘Meet & Eat’

Donderdag 4 juli 2024

Door Kevin van Es

Ben je op zoek naar een bijzondere manier om nieuwe mensen te ontmoeten? Dat kan met de actie ‘Meet & Eat’, een initiatief van Present Apeldoorn. Met dit project, dat samen met het COA wordt georganiseerd, kun je asielzoekers een warm welkom bieden door ze uit te nodigen voor een maaltijd bij jou thuis. Céline van Oosterhout deelt namens Present Apeldoorn meer over het initiatief.

De diners worden volgens Céline goed ontvangen: “Vanuit de bewoners van het AZC krijgen we te horen dat ze het fijn vinden om Nederlandse mensen te ontmoeten. Dit is voor hen niet vanzelfsprekend. In een nieuw land, met nieuwe mensen, is samen eten een mooie manier om de taal te oefenen en kennis te maken met de Nederlandse cultuur. Samen eten werkt verbindend.”

Welkom

Voor de inwoners is het fijn om buiten het AZC te zijn: “En het zorgt ervoor dat ze zich welkom voelen.” Uit de diners ontstaan vriendschappen, zo vertelt Céline: “Het is mooi als ze na de eerste keer nogmaals afspreken om samen iets te ondernemen.”

Het is niet de eerste Meet & Eat, zo vertelt Céline uit: “We doen dit al een jaar of vijf.” Present organiseert de Meet & Eat samen met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). “Wij vragen ze naar mensen die het leuk vinden om bij Apeldoorners te eten. De belangstelling is groot,” aldus Céline.

Voorheen plande Present een datum voor de etentjes, tegenwoordig is dit omgedraaid. “Deelnemers kunnen zichzelf via een aanmeldformulier opgeven met een datum. Als we die ontvangen, kijken we naar de aanmeldingen binnen het AZC.”

Neem voor meer informatie een kijkje op de site van Present Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!