Verdeeldheid over fietsparkeerverbod

Woensdag 10 juni 2020

Door Redactie

Het eerste weekend met een fietsverbod in de Apeldoornse binnenstad zit erop. En daar is niet iedereen het mee eens, zo bleek uit de reactie die binnenkwamen op ons verhaal hierover. Toch blijken de meningen redelijk gelijk verdeeld te zijn. Zo vindt 44% van de Apeldoorners het teveel gedoe om de fiets steeds in de stalling te zetten en 41% vindt het juist wel een goed plan.

Vooral mensen die slecht ter been zijn of wat ouder vinden het vervelend dat ze de fiets tijdelijk niet meer ‘even’ mogen neerzetten. Overigens kunnen zij een ontheffing aanvragen, meldt de gemeente op de website over de regeling. Maar dat weet dus nog niet iedereen. Zo zegt Marian Meijer-van Hal: ,,Slecht plan vooral voor mensen zoals ik die slecht ter been zijn.” En ook Mandy Ellenbroek is het daarmee eens: ,,Ik ben slecht ter been en vind het erg vervelend!” Jan Hovestad denkt dat er meer achter zit: ,,Misbruik maken van de situatie, wat voor corona niet lukte proberen we nu op een linkse manier de fietsen weg te krijgen… lekker doorzichtig.”

Netter

Bert Hoornstra is wel positief: ,,Hilversum heeft dit al jaren. Centrum wordt er een stuk netter door.” Evita van Dijk is er ook blij mee: ,,Ja natuurlijk, wat moeten die fietsen in de stad en al helemaal niet aan de hand dwars door de stad heen.” Voor Driesje Roelofs is het niks nieuws: ,,Ik zet mijn fiets altijd in de fietsenstalling staat er veilig.”

Wel vinden meerdere Apeldoorners dat het wat overdreven was om gelijk zaterdag gestalde fietsen weg te halen. Zo zegt Petra Kamminga: ,,Tja, iedereen had het kunnen weten … maar ze hadden de eerste dag wel eerst labels op de fietsen kunnen hangen en niet meteen verwijderen.”

Stuurhangers

De redactie van Apeldoorn Direct merkte overigens op dat zaterdagochtend 6 juni om 9.30 uur de fietsenstalling bij ACEC dicht was, maar Roel van Vemde van de gemeente Apeldoorn meldt dat alle stallingen gewoon open waren. Hij zegt ook veel reacties te hebben gekregen op het fietsparkeerverbod. ,,En we hebben ook veel mensen gesproken zaterdag. We hebben naast de verkeersregelaars 4 promo-mensen ingezet die rondliepen, stuurhangers aan fietsen hingen en ook veel mensen gesproken hebben. Ons beeld is dat de reacties enorm uiteen lopen; van positieve van mensen die vinden dat het fietsparkeerverbod er al veel eerder had moeten zijn tot een aantal negatieve reacties.”

Hij vertelt dat er aan honderden fietsen een fietshanger is gehangen. ,,Het accent lag afgelopen weekend dus vooral op waarschuwen. In totaal zijn zo’n 50 fietsen verwijderd overdag en naar de Paslaan gebracht. Er zijn 2 sloten doorgezaagd. Met de mensen wiens slot is doorgezaagd hebben we rechtstreeks contact om een oplossing te zoeken.”

Dwingelandij

Een van de reacties op het weghalen van de fietsen op ons artikel kwam van Dirk den Heijer. Hij zegt: ,,Mijn dochter wóónt in Hoofdstraat: ook háár fiets en die van haar huisgenoten is vandaag verwijderd – slot doorgezaagd. Door de gemeente, van het perceel van haar woning nota bene! Wat een dwingelandij. Het is nu wel genoeg gemeente! Apeldoorn is weer Roomser dan de paus.”

Roel van Vemde vertelt dat er inderdaad Op de Hoofdstraat fietsen van bewoners zijn weggehaald. ,,Hierbij is er één slot doorgezaagd. Met hen gaan we kijken waar ze hun fietsen wel kunnen neerzetten zonder dat deze in weg staat. In de Hoofdstraat zijn we strikt te werk gegaan, omdat deze voor hulpdiensten écht obstakelvrij moet zijn, zeker nu er hekken staan voor looprichtingen.” Inmiddels heeft Dirk contact gehad met de gemeente en is het ‘misverstand’ opgelost.

Veel Apeldoorners gaven ook aan dat ze door dit fietsparkeerverbod niet snel meer naar de binnenstad zullen gaan. Dit zou natuurlijk kunnen betekenen voor minder omzet voor de binnenstadondernemers, in deze toch al gekke tijd. ,,Op de fiets boodschappen doen wordt lastig, zeker op zaterdag als de stallingen vol zijn. Dan maar naar de Egelantier waar je zelfs mag fietsen”, geeft Charles Le Febre aan. En ook Monique Aberson zegt: ,,Weer een reden om niet meer naar de stad te gaan.” Roel legt uit dat hij snapt dat mensen eraan moeten wennen. ,,Zeker als je voor korte boodschap komt. Maar als je kijkt naar waar allemaal stallingen zijn, hoef je eigenlijk nooit ver te lopen. Daarbij hebben we speciaal voor de markt een extra parkeervak aangewezen tegenover de ingang van het stadhuis, aan de Deventerstraat. Voor mensen die erg slecht ter been zijn en een stukje lopen geen optie is, is een ontheffing mogelijk.”

Veilig bezoek

Hij gaat verder: ,,We monitoren steeds hoe het gaat en wat er nodig is. Het fietsparkeerverbod blijft hoe dan ook de komende maanden van kracht. Waar mogelijk kijken we naar uitbreiding van vakken, maar mensen moeten echt gaan wennen aan gebruik van de stallingen. Ook voor een korte boodschap. Dat kost iets meer tijd wellicht, maar we denken niet dat mensen daardoor helemaal niet meer naar de stad komen. Daarbij kan je het ook omdraaien: als we geen maatregelen nemen en het te druk en te vol is in de stad, dan is die drukte voor mensen juist een reden om weg te blijven. Als je de hoeveelheid fietsen in de binnenstad ziet, dan ligt hier echt een opgave. Helemaal met het oog op de vele toeristen die Apeldoorn gaan bezoeken deze zomer, moeten we de openbare ruimte beter gaan verdelen met elkaar. Zo kunnen we ervoor zorgen dat iedereen de binnenstad veilig kan blijven bezoeken.”

In gesprek

Marco Bod, sinds 1 juni de nieuwe Centrum Manager van Apeldoorn, meldt dat Centrum Management de geluiden over het fietsparkeerverbod in het centrum ook herkent. ,,Zowel van ondernemers als de bezoekers van de binnenstad. Doel van gemeentelijke maatregelen is om ruimte en (daarmee) veiligheid te bieden en tegelijk gastvrij te zijn. Dat is een lastige balans waarbij niet alles in één keer goed gaat. Centrum Management is met de gemeente in gesprek om direct na komend weekend een evaluatiemoment in te plannen, waarin we kijken waar het anders en beter kan.”

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?