Verhalen achter minibiebjes: Anne Treur

Zondag 25 december 2022

Door Nikki Vredenberg

Er zijn veel redenen om gebruik te maken van een minibieb. Je hoeft bijvoorbeeld geen geld uit te geven aan nieuwe boeken en als het om ruimte gaat kun je het boek nadat je het gelezen hebt weer terug in het minibieb zetten. Maar die minibiebjes staan er niet ineens. Iemand heeft erover nagedacht en vervolgens iets gedaan met dat idee. Waarom begint iemand een minibieb en hoe is het om een minibieb te hebben? In een interview deelt Anne Treur leuke anekdotes over en ervaringen met haar minibieb.

Hoe is het idee ontstaan?

“Een paar jaar geleden was ik geabonneerd op het tijdschrift Flow en daarin las ik wel eens dat mensen zo’n minibieb hadden. In ons vorige huis, in Hoofddorp, leende ons huis zich er alleen niet voor. Vorig jaar zijn we naar Apeldoorn verhuisd en bij dit huis staat de Minibieb perfect. Hij staat er nu ongeveer een jaar.”

Hoe kwam je aan het kastje?

“Ik heb het kastje op Marktplaats op de kop getikt. Je kunt ze natuurlijk ook wel bouwen, maar dat zag er zo ingewikkeld uit. Mijn man is handig, maar we zijn verhuisd naar een klushuis dus ik wilde hem ook niet opzadelen met mijn minibieb. Nu hoefde ik het kastje alleen op een paal te zetten.”

Jouw minibieb heet Green Gables, hoe kom je aan deze naam?

“Het is vernoemd naar de bekende boekenserie ‘Anne of Green Gables’. Als kind was ik mega fan van deze serie. Toen kende bijna niemand het. Ik las het zo vaak, echt nostalgie. Daarnaast is het natuurlijk ook leuk omdat ik ook Anne heet.”

Waar komen je boeken vandaan?

“Ik had een stapel met eigen boeken en een vriend van ons kwam met twee dozen vol boeken en later een vriendin ook nog met een doos. Er wordt nu nog steeds af en toe aangebeld omdat mensen hun boeken kwijt willen, maar ik heb al wat dozen reserve. In principe loopt de kast ook niet leeg, want het idee is dat mensen een boek meenemen en er een ander voor in de plaats terug zetten. Maar ik heb altijd boeken achter de hand. Ook om soms boeken om te wisselen die er bijvoorbeeld als lang in staan.”

Ben je druk met de minibieb?

“Dat valt mee. Soms reguleert het wekenlang zichzelf en soms, als ik zie dat een boek er heel lang in staat, haal ik het boek eruit. Af en toe ben ik bezig met de Facebookpagina, maar mijn doel is om deze in 2023 wat actiever bij te houden. Verder deel ik eens in de zoveel tijd een nieuwsbrief met leestips en boekennieuws. Ik houd ook een persoonlijk blog bij over lifestyle, reizen en mijn huis, dus soms schiet de rest er dan bij in.”

Heb je nog verrassende dingen meegemaakt?

“Eigenlijk alleen dat iemand uit de buurt zijn boekenkast wilde legen en elke paar dagen het kastje helemaal volstouwde met zijn boeken. Als ik dan flink afgeroomd had zodat je weer kon zien wat er in stond, propte hij het kastje twee dagen later weer overvol, ook nog eens met boeken die niet echt gangbaar of populair waren. Uiteindelijk heb ik hem toevallig ‘op heterdaad betrapt’ en gevraagd of hij daar echt mee wilde stoppen.”

“Verder heb ik vooral leuke ervaringen. Ik heb al vaak een praatje gehad met mensen die net even staan te kijken als ik weg wil fietsen. En soms zijn er mensen die aanbellen om te vragen of ze zomaar een boek mogen meenemen.”

Inschrijven voor Anne’s nieuwsbrief kan op haar website.

 

Ben of ken jij iemand met een leuk verhaal over een minibieb? Mail ons en wie weet zijn jouw verhalen binnenkort ook te lezen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!