Verhalen van vroeger en een kijkje in de toekomst bij het Marktplein te zien

Maandag 24 januari 2022

Door Tim Uilen

De werkzaamheden aan het Marktplein gaan lekker verder en zullen in april afgerond zijn. Dan is het ‘Plein van de Stad’ in ieder geval vernieuwd; een andere indeling van de bushalte en het fietspad aan de Stationsstraat, nieuwe tegels die gelegd zijn en meer ruimte voor groen. Later dit jaar, in oktober, komt ook de markthal op het plein. Het nieuwe Marktplein moet weer een bruisende ontmoetingsplek worden, zoals vroeger ook het geval was. Veel evenementen, bijeenkomsten en markten hebben er in het verleden plaatsgevonden. Bij de ingang van het gemeentehuis is die geschiedenis te zien, terwijl er langs het plein de focus ligt op de toekomst.

‘Van toen, naar toekomst’

Tijdens de werkzaamheden kan je rondom het plein de campagne ‘van toen, naar toekomst’ bekijken. De pilaren van het gemeentehuis zijn het thuis van de verhalen uit het verleden. Er staan een aantal bouwhekken waarop beelden te zien zijn over de geschiedenis van het Marktplein. Denk bijvoorbeeld aan de feestelijkheden rond de inhuldiging van koningin Wilhelmina of de bevrijding in de zomer van 1945. Vroeger stond de markt hier ook altijd, zoals de veemarkt op woensdag. Tussen 1915 en 1940 stond het Marktplein op die dag altijd vol met koeien, varkens en ander vee. Er was in 1949 ook een groente- en fruitparade, waarbij Apeldoornse groenten- en fruithandelaren hun producten lieten zien. Deze optocht startte op het Marktplein.

Het andere deel van de campagne gaat dus over de toekomst. Je kan rondom het plein filmpjes bekijken die een indruk geven van hoe het Marktplein er uit komt te zien. Vanuit 5 verschillende invalshoeken kan je op deze manier een kijkje in de toekomst nemen. Voor restaurant Spicebrush, het Raadhuis, Nawijn & Polak, Shabu Shabu en het Torentje staan verkeersborden met een QR-code. Deze codes verwijzen je door naar filmpjes die je een beeld geven van hoe het afgeronde plein er uit gaat zien.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!