Verhuizing van biologische markt roept voor betrokkenen vragen op

Donderdag 30 maart 2017

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Wethouder Mark Sandmann maakte deze week bekend dat de biologische warenmarkt op het Leienplein volgend jaar gaat verhuizen naar het parkeerterrein tegenover Middelink. Hoe denken betrokkenen daarover? Apeldoorn Direct peilde de meningen.

Donderdagmorgen 10 uur.  Marktkooplui hebben hun waren uitgestald. De groenten, het fruit, de kaas en melkproducten en het brood, alles duurzaam geteeld, verbouwd en bereid. Het biedt een kleurrijk en gezond plaatje. De ondernemers zijn hun klanten graag van dienst. Het zijn doorgaans trouwe consumenten die iedere donderdag de gang naar het Leienplein maken. De horecaondernemers aan het Leienplein, roeien op donderdag met de riemen die ze hebben. Door de markt, kunnen zij hun terras niet inrichten en missen daardoor inloop en omzet.

2013
Hoe zat het ook al weer? De biologische warenmarkt is hier al actief sinds eind jaren ‘90. In 2013 krijgt het Leienplein een horecabestemming en worden vergunningen verleend aan de ondernemers die daar gevestigd zijn. Voor de biologische markt is tot dan toe geen vergunning en dat wordt ook in 2013 geregeld. Zo heeft zowel de biologische markt vergunning om waren te verkopen en de horecaondernemers kunnen hun terrassen opbouwen en vormgeven. Voor de laatsten geldt dat alleen niet op de donderdag. Dan is het druk in het vaarwater.

Marktkooplieden
Op dit moment staan er drie kramen.  Maar het gaat goed, geeft Samuel van Driekant Bakkerijk uit Zutphen aan. ,,Deze drie kramen vormen de harde kern. Ik vind het wel jammer dat we weg moeten. Mijn klanten weten me nu te vinden. Dat zijn er zo’n 150 per ochtend. Dat waren er 110 en het groeit nog steeds. Dat geeft aan dat er een behoefte is. Dat we naar de andere locatie gaan, is een feit nu. Ik hoop dat de gemeente ons hierin goed begeleid. En uiteraard is uitbreiding van de markt zeer welkom.”

Voor Lizette van Gilst van biologische dynamisch landbouwbedrijf De Zonnegaard uit Voorst, ligt het anders: ,,Wij staan hier nog maar een paar maanden, dus ik kan er niet zo veel over zeggen. Aan de verhuizing zitten inderdaad voor- en nadelen, maar voor ons geldt dat minder.” Jacqueline Quaak van Bio-Smaak, kaasspecialist uit Uddel vindt dat de fout bij de gemeente ligt. ,,Die hadden zorgvuldiger moeten zijn met het verlenen van de vergunningen. Wij waren hier eerder dan de horeca en nu worden wij daar toch de dupe van.’’ Op de vraag of uitbreiding op andere plek welkom is, is ze terughoudend. ,,Wat als dat veel van hetzelfde wordt?”

Horeca
De horecaondernemers hebben andere belangen. Alger van Veldhuizen van Het Nieuws van Apeldoorn is er duidelijk in: ,,Soms staan er maar twee kramen. Dat noem ik niet echt een markt. De hinder die wij ervan hebben is groot. De tijd dat we belemmering ervaren, is veel meer dan de duur van de markt. Dit begint soms al op woensdagavond en voordat ze op donderdag ingepakt zijn, is het vier uur. Dan kunnen wij pas het terras opbouwen. Ik zou er voor zijn als ze de markt gewoon aan de Asselsestraat zouden positioneren. Helaas is dat idee afgewezen omdat dit teveel effect heeft op het verkeer. Wat mij betreft, is de locatie bij Middelink een prima plek en ik hoop dat iedereen happy is.”

Voor Robin Batens van Mansion24 is de markt een echte ‘sta in de weg’. ,,Kijk maar waar je tegenaan kijkt als je bij ons op het terras zit. We zijn totaal niet te zien vanaf de Asselstraat en de Nieuwstraat. Ik mis hierdoor bijna een hele dag aanloop en omzet. Eigenlijk ben ik pas na vieren uur zichtbaar en dat voor de donderdag. Overigens ben ik best voor een goede biologische markt, net zoals je dat in Frankrijk ziet. Maar dan moet wel het hele plaatje kloppen.”

Jaap Wortman van Gasterij Leienplein 10, vindt het spijtig  dat door de markt de verdere inrichting van het horecaplein niet van de grond komt. ,,Even los van de omzetkant, we willen hier graag mooie plantenbakken plaatsen en hebben het zelf gehad over kunst op het plein. Maar ik ga daar niet op woensdag en donderdag niet mee slepen omdat de markt opgebouwd wordt. Dat is jammer. Ik heb best begrip voor de marktkooplieden, maar dat hadden ze in 2013 direct goed moeten regelen. Duidelijkheid naar alle partijen toe was het beste.”

Verschillende belangen
Het is donderdagmorgen 11 uur. Het  is zonnig de jassen kunnen uit. Echt terrasweer. De drie marktkramen staan in een cirkel op het Leienplein en het is er druk: klanten komen en gaan. De horecaondernemers proberen wat te woekeren met de ruimte die er is en plaatsen hun stoelen op andere plekken dan normaal. Dit laat duidelijk het verschil in belang zien en dat er altijd voor- en nadelen zijn. De toekomst is ongewis. Maar pakt het plan van de gemeente goed uit, dan kan de biologische markt uitbreiden en zijn de horecaondernemers van Het Leienplein in staat hun ruimte ten volle benutten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!