Verkoop van ZERO55 Apeldoorn in laatste fase van onderhandelingen

Vrijdag 15 december 2023

Door Redactie

De onderhandeling over de verkoop van ZERO55 Apeldoorn aan BHT bv bevinden zich in een vergevorderd stadium. Deze stap stelt Accres in staat zich opnieuw volledig te concentreren op haar publieke opdracht: het beheer en de exploitatie van maatschappelijk vastgoed. Daarnaast heeft Accres een intentieovereenkomst getekend voor de verkoop van ZERO55 Enschede aan Funzone. Beide partijen hebben uitgebreide expertise in het beheren van recreatieve activiteiten.

ZERO55-verkoop en publieke Opdracht

Accres, al bijna 25 jaar een vaste partner van de gemeente Apeldoorn, is betrokken bij de exploitatie van zwembaden, stadspark Berg & Bos en sport- en trainingshallen. De samenwerking met de gemeente wordt gezien als een succesvol voorbeeld van de privatisering van publieke taken, een benadering die door tientallen gemeenten in Nederland is gevolgd.

Details van de verkoop

De voorgenomen verkoop van ZERO55-activiteiten omvat de exploitatie inclusief inventaris, goodwill en overgang van personeel en contractafspraken met leveranciers en klanten. Bij ZERO55 Apeldoorn omvat het ook de verkoop van het vastgoed en de grond. Het afstoten van de ZERO55-activiteiten, met onder andere een e-kartbaan, lasergaming en bowling, gebeurt in overleg met de gemeente Apeldoorn, de aandeelhouder van Accres.

Financiële Impact en Besluitvorming

De verkoop heeft geen impact op de balans van de gemeente Apeldoorn, omdat Accres beide ZERO55 bv’s volledig zelfstandig heeft ontwikkeld. Het besluit om de commerciële activiteiten te staken, werd genomen vanwege de langdurige periode met beperkte inkomsten tijdens de coronapandemie en de daaropvolgende energiecrisis. Accres vond het onbespreekbaar om publiek geld te gebruiken voor investeringen in commerciële delen van het bedrijf.

Achtergrond en toekomstige kansen

In 2011 kreeg Accres de opdracht van de gemeenteraad om meer te ondernemen en de opbrengst van commerciële activiteiten te gebruiken voor maatschappelijke doeleinden. De business case van ZERO55 ontstond uit deze wens en werd commercieel haalbaar en gezond beoordeeld door externe adviseurs. Ondanks de uitdagingen van de afgelopen jaren zien de betrokken partijen kansen voor de toekomstige ontwikkeling van de ZERO55-organisaties.

Reactie algemeen directeur

Carla Maessen, algemeen directeur van Accres, licht de voorgenomen verkoop toe: “We zijn blij dat BHT bv en Funzone, net als wij, de potentie zien van de ZERO55-organisaties. Beide partijen hebben veel ervaring met het exploiteren van vrijetijdsactiviteiten. Er liggen volop kansen om de bestaande concepten verder uit te rollen en door te ontwikkelen, bijvoorbeeld door nieuwe activiteiten toe te voegen, naar meer plekken uit te breiden en door meer verbindingen met andere bedrijven te maken.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!