Verontrustende teruggang sleedoornpage eitjes

Vrijdag 15 februari 2019

Door Yvonne Zwikker

De wintertelling van de sleedoornpage eitjes is weer voltooid. Op 17 locaties binnen de bebouwde kom van Apeldoorn hebben leden van de insectenwerkkroep van de KNNV, de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, hun waarnemingen in kaart gebracht. Het aantal gevonden eitjes van deze Rode lijst vlinder was aanzienlijk minder in vergelijking met voorgaande jaren.

Om te inventariseren hoe de populaties van deze Rode lijst vlinder zich in Apeldoorn ontwikkelen zijn de wintermaanden het meest geschikt. Dan zijn de witte eitjes ter grootte van een speldenknop in de oksel van een sleedoorntak redelijk goed zichtbaar voor een geoefend oog. Zomers leiden deze fraai getekende vlinders een verborgen leven in de kruinen van bomen. Monitoren is dan niet haalbaar.

Juist onderhoud aan sleedoornstruiken is heel belangrijk. Dan bieden deze struiken meer kans om eitjes af te zetten. Vandaar ook dat Gerrian Tacoma, coördinator van dit telproject, contact heeft met de gemeente en suggesties geeft voor verbetering. Zorgelijk is vooral de teruggang van het aantal gevonden in eitjes in het Zuiderpark waar in 2018 184 eitjes werden genoteerd en dat jaar 20. Een van de factoren waardoor de inrichting is veranderd, is de aanleg van de Kayersbeek. Naast de juiste manier van snoeien speelt de aanwezigheid van nectarplanten zoals Guldenroede en Leverkruid een rol.

Al jaren vinden deze tellingen plaats zodat de veranderingen in de populaties op de telplekken goed gevolgd kunnen worden. De oorzaak van een veel lager aantal waarnemingen is onduidelijk. In heel Nederland vinden deze tellingen plaats, vandaar ook dat de telgegevens worden doorgeven aan de landelijke Vlinderstichting.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Natuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!