Verscholen in de bossen en wereldberoemd

Donderdag 26 januari 2017

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Wie kent hem niet, Willem Johan Kolff. Hij is in medische kringen namelijk wereldberoemd vanwege de ontwikkeling van de kunstnier. Deze arts woonde tot zijn 18e in Beekbergen op het terrein van het toenmalige Sanatorium. Op 10 februari draagt een straat in een nieuwbouwwijk in Beekbergen de naam van deze arts.

De liefde voor het vak

Zijn vader, Jacob Wolff, was 31 jaar directeur van het Sanatorium en Willem groeide daar op, in de bossen tussen Beekbergen en Loenen. Willem Kolff leerde het vak arts van zijn vader. Hij studeerde zelf geneeskunde in Leiden en werkte als internist in Groningen en verhuisde in de jaren ’50 naar Amerika. In Groningen zag hij hoe een patiënt stierf aan een nierziekte. Herman Broers voorzitter  van de Willem Kolff Stichting geeft aan dat dat voor Kolff reden was om zijn talent en betrokkenheid in te zetten voor de ontwikkeling van de eerste werkende kunstnier die uitgroeide tot de huidige nierdialyse. Hierdoor werd hij wereldberoemd.

Ere wie ere toekomt

We mogen constateren dat Willem Kolff in Beekbergen een onbekende is gebleven. Tot nu! In de nieuw gebouwde wijk in Beekbergen krijgen de straten hun naam. Pieter de Mos secretaris van de Dorpsraad Beekbergen en Lieren zegt hierover: ,,De gemeente gaf ons opdracht met namen te komen. Daarvoor ging de ‘Werkgroep Oud Beekbergen Lieren’ aan de slag en er werden namen voorgedragen, die van de kunstenaar Jan Persijn en Willem Kolff. We hebben dat met onderbouwing bij de gemeente neergelegd en zij gaf hiervoor akkoord. Op 10 februari aanstaande wordt de straatnaam onthuld door het bestuur van de Willem Kolffstichting.” Over de arts zijn verschillende boeken geschreven, hij ontving 13 eredoctoraten en vele internationale onderscheidingen. Is het dan niet terecht dat hij, door de straatnaam, alsnog de eer krijgt die hem toekomt. Apeldoorn Direct houdt u op de hoogte van deze gebeurtenis en we komen terug op de kunstenaar Jan Persijn. Meer informatie is te vinden op: willemkolffstichting.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!