Versoepeling rond zonnepanelen op Apeldoornse daken

Vrijdag 25 augustus 2023

Door Redactie

Het plaatsen van zonnepanelen op panden met een monumentale status of in beschermde stads- en dorpsgezichten wordt een stuk gemakkelijker. De gemeente Apeldoorn heeft de regels voor zonnepanelen op daken die gericht zijn op de openbare weg namelijk versoepeld, zo melden ze op de site. Op deze manier stimuleert Apeldoorn het opwekken van duurzame energie. Wethouder Peter Messersmidt geeft op de website van de gemeente aan ‘tegelijkertijd trots op ons erfgoed te zijn, maar dat het ook belangrijk is dat er regels zijn voor zonnepanelen op deze panden.’

Duidelijkheid

De geschepte duidelijkheid zorgt voor blijheid bij Messerschmidt (cultuur & erfgoed):  “We staan met z’n allen voor een enorme opgave om klimaatverandering tegen te gaan en zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken. We willen ook graag zoveel mogelijk zonne-energie via daken opwekken, om ervoor te zorgen dat we niet alleen op het buitengebied zijn aangewezen. Hoewel ik heel trots ben op ons rijke erfgoed, vind ik het ook heel goed dat we nu meer duidelijkheid bieden over hoe we daken van monumenten en woningen in beschermde stads- en dorpsgezichten ook in kunnen zetten.”

Omgevingsvergunning

Het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke of rijksmonumenten in beschermde stads- en dorpsgezichten mag niet zomaar, hier is meestal een omgevingsvergunning voor nodig. Een omgevingsvergunning is een vergunning voor het bouwen van een bouwwerk of een vergunning voor bedrijfsactiviteiten die mogelijke hinder voor mens en milieu veroorzaken, deze vergunning is aan te vragen via de site van de gemeente Apeldoorn.

Intact 

Na aanvraag wordt er gekeken of de erfgoedwaarde van het pand intact blijft. Wanneer je een aanvraag voor zonnepanelen op de zichtzijde van het dak doet, moet je daarin aantonen dat het plaatsen van panelen op andere dakdelen onmogelijk is. Hoe er met de aanvragen wordt omgesprongen is uitgewerkt in de nieuwe (beleids)regels. Het advies vanuit de Commissie Omgevingskwaliteit is hierbij niet altijd meer nodig, alleen bij rijksmonumenten. Daarnaast heeft de commissie de optie om advies te geven in maatwerksituaties. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!