Vliegshow van gierzwaluwen voor je raam

Dinsdag 24 juli 2018

Door Yvonne Zwikker

Ach, dat is misschien wel leuk om te proberen, dacht Wim Berghuis toen hij de brief las waarin aan de bewoners van De Linie en de Ontvangst gevraagd werd wie gierzwaluwen met geluiden wilde lokken. Hij en zijn vrouw Annie konden toen niet vermoeden dat de vogels al zo snel zouden
reageren en dat deze vliegshow zoveel kijkplezier oplevert. Vanaf eind juni laat Berghuis ’s ochtends en ’s avonds geluiden van gierzwaluwen door het open raam klinken. Hij laat via twee kleine boxjes vijf verschillende geluidsfragmenten horen en dat heeft resultaat. Het maakt niet uit hoe lang en op
welke tijden, want als de vogels in de lucht zwermen horen ze hun nep-soortgenoten feilloos en komen kijken. Ze scheren vlak langs het raam en zijn ongelooflijk wendbaar. In het begin waren het er vaak twee, maar inmiddels komen ze soms wel met tien tegelijk poolshoogte nemen.

Dat ze reageren is mooi, maar voordat ze ook echt de nesten gaan gebruiken, vraagt tijd. In de huizen aan de Linie en de Ontvangst zijn bij de bouw ruim 20 jaar geleden 26 neststenen hoog in bepaalde hoeken aangebracht, bijzonder voor die tijd.

Maar tot nu toe heeft nog nooit een gierzwaluw deze nestplekken ontdekt. Vandaar dat de KNNV Vogelwerkgroep Apeldoorn e.o., de Vogelwerkgroep Oost-Veluwe en IVN Apeldoorn, de initiatiefnemers, verheugd zijn over de poging van Wim Berghuis. De gierzwaluw is een vogel van de Rode Lijst, die gemiddeld 100 dagen in Nederland verblijft om hier zijn jongen groot te brengen. Gezien de achteruitgang in aantal kan deze vogel wel een steuntje gebruiken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Natuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!