Voedselbank Apeldoorn benoemd tot Apeldoorner van het jaar

Maandag 16 januari 2023

Door Redactie

Dit jaar ging de titel niet naar één persoon, maar naar een organisatie. De vraag naar hulp van Voedselbank Apeldoorn is de laatste tijd enorm gegroeid. Dit in combinatie met de vrijwilligers die steeds een stapje extra doen voor de Apeldoorners in nood was genoeg reden voor Vereniging Oud Apeldoorn (VOA) om Voedselbank Apeldoorn te benoemen tot Apeldoorner van het jaar.

In het zonnetje

Afgelopen zaterdag maakte VOA-voorzitter Kor Comello de winnaar bekend tijdens de zogenoemde Nieuwjaarsvisite in de aula van De Heemgaard. Hij benoemt dat de Voedselbank een organisatie is waarvan je eigenlijk niet wilt dat deze bestaat: “De realiteit is anders. Dagelijks hebben gezinnen het moeilijk en biedt de Voedselbank uitkomst. Met veel vrijwilligers zet die zich in voor Apeldoorners met problemen. Dan is het ook goed om juist zo’n organisatie in het zonnetje te zetten.”

Een gevulde envelop

Tijdens de uitreiking ontving de Voedselbank daarom niet alleen erkenning, een oorkonde en bloemen maar ook een gevulde envelop. Hiermee biedt VOA concrete hulp. Johan Kruithof, voorzitter van de voedselbank vertelt over de snelle groei van pasjes: “We zaten altijd vrij stabiel op zo’n 240 pasjes. Die staan voor 240 huishoudens die een beroep op ons doen. In een paar maanden tijd was er een vrij snelle groei naar 300 pasjes. Dan heb je het over ongeveer 900 monden.” Voor hem betekent de winst van deze titel meer aandacht voor hun verhaal: “Zonder giften kunnen we niks,” aldus Johan.

De verkiezing

De Apeldoorner van het jaar wordt sinds 2000 benoemt door Vereniging Oud Apeldoorn. Volgens Comello dacht het VOA-bestuur al langer aan de Voedselbank doordat de prijzen stegen en zij steeds vaker in het nieuws kwamen: “De vrijwilligers hebben steeds een stapje extra gedaan om meer monden te kunnen voeden.”.

Op zoek naar een nieuw onderkomen

Voedselbank Apeldoorn zit in een bedrijfspand aan Kanaal Noord, maar deze huurovereenkomst loopt af per 1 juli 2024. Daarom zijn ze hard op zoek naar iets vergelijkbaars waar er zowel als uitgiftepunt als opslag gefunctioneerd kan worden. Omdat er woningen komen in het huidige pand van de Voedselbank is verlenging geen optie. De Stentor schreef al eerder over deze zoektocht. Kruithof vertelt de Stentor dat dit al wat teweeg heeft gebracht: “Er hebben zich partijen gemeld die willen praten. Er is nog niets concreet, maar het gesprek is er. Het is hoopgevend dat iedereen meedenkt.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!