Voetbalhelden AGOVV en Feyenoord scoren voor het goede doel

Zondag 3 september 2017

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Op het complex van AGOVV was het gisteravond, 2 september, een drukte van belang vanwege de benefietwedstrijd oud-AGOVV tegen oud-Feyenoord. De recette gaat naar stichting Support Casper (onderzoek naar alvleesklierkanker). Onder anderen Regi Blinker, Peter Houtman en Mike Obiku speelden tegen het AGOVV van weleer. Jeroen Gerritsen, Edward Sturing, Stephan Panman, Rein Meekels, Ben Kanselaar en Ercan Bocu verdedigden de blauwwitte clubkleuren. Feyenoord won uiteindelijk met 1-3.

AGOVV behaalde in het voetbal zijn beste resultaten in 1941/1942 en in 1948/1949 (tweede plaats). In 1971 ging de club terug naar de amateurs vanwege sanering in het betaalde voetbal. Pas onder leiding van Peter Bosz braken betere tijden aan, met als hoogtepunt het algemeen kampioenschap amateurs.

Van ‘90 tot en met ‘03 komen de Rotterdammers ieder jaar naar de Veluwe voor hun trainingskamp. Een oefenwedstrijd tegen AGOVV was dan de afsluiting ervan. De contacten waren goed en de keuze voor het goede doel stichting Support Casper werd gemaakt vanwege de betrokkenheid van de clubarts van Feyenoord, Casper van Eijck. Op de vraag of Feyenoord mee wilde doen aan dit evenement, was het antwoord direct ‘ja’, aldus Arjan de Frens, persman bij AGOVV. ,,Het is een prachtig doel met een zeer betrokken Casper van Eijck. Wij hopen natuurlijk dat we dit jaar de resultaten van vorig jaar overtreffen.”

AGOVV – Feyenoord
Ooit kwamen er bussen vol Feyenoord-supporters naar Apeldoorn. ,,Dat was in de glorietijd. Er kwamen dan tussen de tien- en vijftienduizend toeschouwers naar Berg en Bos. Mensen waren onder de indruk van het mooie sportcomplex in deze mooie omgeving”, zegt bestuurslid en lid van verdienste Gert Sangers.
De spelers van beide clubs maken zich op voor de wedstrijd en coach Leo van de Kraats geeft de aanwijzingen. Hij is een echte AGOVV-man: ,,Ik ben al 62 jaar lid en heb mijn inbreng vooral aan de voetbaltechnische kant. Ook ben ik al dertien jaar bij Vitesse betrokken. Daar train ik de jeugd en dat is een prachtige opdracht.” Om 19:30 uur is de aftrap. Alhoewel de wedstrijd niet spectaculair is, is de wil om te winnen er aan beide kanten. In de eerste helft scoort Feyenoord er twee en AGOVV er één. In de tweede helft maken de Rotterdammers het af en de eindstand is 1-3. Bijzaak. De spelers is het meer te doen om het goede doel en de reünie.

Reünie
,,Het is de tweede keer dat we deze benefietwedstrijd spelen. Het goede doel spreekt mij aan”, zegt Ben Kanselaar. ,,In de kleedkamer is het lachten geblazen, leuk dat we iedereen weer zien. Maar als we het veld op gaan, willen we toch winnen.” Edward Sturing bevestigt dit: ,,Het is geweldig om iets te doen voor zo’n belangrijk doel. Voor de club is zo’n evenement heel goed en natuurlijk ook het goede doel. Het amateurvoetval krijgt zo positieve aandacht en dat is hard nodig. Uiteindelijk komen de profs allemaal van deze clubs af. Zelf ben ik nog vaak te vinden bij Apeldoornse Boys. Als ik zelf niet hoef te voetballen op zondag trap ik daar zelf ook nog een balletje. Vanavond tref ik Regi Blinker weer. We stonden regelmatig tegenover elkaar, hij als links buiten en ik als rechts back.” Blinker is trots op de gespeelde wedstrijd voor het goede doel en Peter Houtman heeft het drukker dan ooit: ,,Ik dacht ik krijg rust, maar eigenlijk heb ik het drukker dan ooit. Ik doe nog veel dingen voor Feyenoord waaronder dit soort wedstrijden. Mooi hier te zijn in zo’n omgeving.” Danny Kalden geeft aan het vooral goed te vinden dat de wedstrijd wordt gespeeld door spelers van alle leeftijden, amateurs en profs. 

Het resultaat
Voorzitter van AGOVV Martin Maassen en Arjan de Frens zijn bijzonder tevreden over het evenement. ,,Vorig jaar hebben we voor het eerst een benefietwedstrijd gehouden voor het goede doel. Dit was bij de opening van de nieuwe tribune. We wilden iets speciaals doen na een heel moeilijke periode. Daarmee kwam er nieuwe energie en dat was nodig”, aldus Frens. Maassen: ,,We zijn inderdaad weer op de goede weg, alhoewel er nog voldoende uitdagingen liggen. Dat AGOVV door de crisis is heen gekomen, is ook dankzij al die mensen met een AGOVV-hart. Vandaag zijn er veel bezoekers en daar zijn we ontzettend blij mee.” Met de Return Of The Legends heeft AGOVV een maatschappelijk evenement neergezet. En dit jaar was het resultaat al weer beter dan in 2016 en dat is een stevige uitdaging voor 2018. Maar voor Arjan de Frens kan deze avond niet meer kapot. De goede sfeer, een leuke wedstrijd en een prachtig goed doel. Dat is iets waar AGOVV nog lang van zal nagenieten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!