Wandel door geschiedenis: Het Apeldoornsche Bosch met het Apeldoorns Gidsen Collectief

Woensdag 17 januari 2024

Door Redactie

Het Apeldoorns Gidsen Collectief organiseert op zondag 21 januari 2024 een wandeling op het terrein van ’s Heeren Loo -Groot Schuylenburg- aan de Zutphensestraat in Apeldoorn. Dit terrein herbergt een beladen geschiedenis als voormalige locatie van het joods psychiatrisch instituut, het Apeldoornsche Bosch, dat van 1909 tot 1943 operationeel was.

Geschiedenis van het Apeldoornsche Bosch

Tijdens de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd het Apeldoornsche Bosch ontruimd door de nazi’s, waarbij zowel patiënten als personeel werden gedeporteerd naar concentratiekampen. De verschrikkelijke gebeurtenis ligt 81 jaar achter ons, maar de herinnering blijft levendig. Op deze historische plek stond van 1938 tot 1943 en van 1946 tot 1966 ook het Paedagogium Achisomog, dat zorg bood aan joodse kinderen met opvoedingsmoeilijkheden en zwakzinnige kinderen. Sinds januari 2020 herinnert het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch aan deze tragische geschiedenis.

Jaarlijkse herdenking 

Op maandag 22 januari 2024 wordt de jaarlijkse herdenking gehouden. Voor meer informatie over deze herdenking kunt u terecht op de website van het Apeldoornsche Bosch.

Wandeling over het terrein

Het Apeldoorns Gidsen Collectief biedt op zondag 21 januari 2024 een wandeling aan over het terrein. Tijdens deze wandeling neemt de gids de deelnemers mee langs de verschillende gebouwen uit verschillende periodes en biedt een inkijkje in het verleden en heden van deze aangrijpende locatie.

Praktische informatie

Praktische informatie over de wandeling kan je vinden op de website van Het Apeldoornsche Bosch. Aanmelding voor de wandeling wordt op prijs gesteld, je kan je aanmelden via info@apeldoornsgidsencollectief.nl of telefonisch via 06-39380517.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!