Wandeling AGC over het terrein van Het Apeldoornsche Bosch, 80 jaar na de ontruiming

Donderdag 12 januari 2023

Door Redactie

Het is tachtig jaar geleden dat Het Apeldoornsche Bosch door de bezetter ontruimd werd. Van 1909 tot 1943 was de joods psychiatrische inrichting het Apeldoornsche Bosch gevestigd op het terrein van ’s Heeren Loo -Groot Schuylenburg- aan de Zutphensestraat in Apeldoorn. Op 23 januari vindt de jaarlijkse herdenking plaats in CSO De Prinsenhof te Apeldoorn. Het Apeldoorns Gidsen Collectief houdt op zondag 22 januari een wandeling over het terrein.

De ontruiming door nazi’s

In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd de instelling door de nazi’s ontruimd. Bijna 1300 mensen, onder wie patiënten en een groot gedeelte van het personeel, worden op transport gesteld naar Auschwitz. Velen van hen overleefden reis ernaartoe niet eens.

Opvang voor joodse kinderen

Van 1928 tot 1943 en van 1946 tot 1966 bevond zich eveneens naast het complex het Paedagogium Achisomog, dat opvang bood aan joodse kinderen met opvoedingsmoeilijkheden en aan zwakzinnige kinderen. Op deze plek is sinds januari 2020 Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch gevestigd.

80 jaar later

Het is deze maand 80 jaar geleden dat deze deportatie plaatsvond. Op 23 januari 2023 vindt de jaarlijkse herdenking plaats in de CSO De Prinsenhof te Apeldoorn. Nadere informatie hierover is te vinden op de website.

Wandeling over het terrein

Het Apeldoorns Gidsen Collectief houdt op zondag 22 januari 2023 een wandeling over het terrein. Een gids leidt de wandeling langs de bebouwing uit verschillende tijden en geeft een inkijkje in het verleden en heden van de locatie.

Meewandelen?

Startpunt: vóór Brasserie De Zon, Regenboogbrink 20, 7325 BA Apeldoorn, gelegen op het
terrein (ingang aan de Groene Voorwaarts).
Aanvangstijd: 14.00 uur.
Tijdsduur: ± 1,5 uur.

Normaliter bedragen de kosten van de wandelingen €5,- per volwassene en voor kinderen van 6 t/m 12 jaar €2,- per kind. Tijdens deze wandeling vraagt het Apeldoorns Gidsen Collectief of een vrijwillige bijdrage die zij zullen doneren aan de Stichting Apeldoornsche Bosch.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!