Wat hebben wij over voor Cultuur?

Vrijdag 22 april 2011

Door Alex van Wijhe

Afgelopen week werd er in de gemeenteraad de kwestie Orpheus besproken. Er was namelijk een aanvraag voor €250.000 euro gedaan door de schouwburg welke nodig was om door te kunnen gaan. Het geld was noodzakelijk om het gat in de begroting van 2010 te dichten en verwacht wordt dat er een groter bedrag nodig is voor 2011. Unaniem ging de gemeenteraad hiermee akkoord. Ze konden ook haast niet anders aangezien in de kerntakendiscussie Orpheus als één van de gemeentelijke kerntaken is benoemd, een schouwburg van ‘grootstedelijke betekenis met een regionale centrumfunctie’. Toch werden er wel kritische opmerkingen geplaatst. Voornamelijk uit de monden van vertegenwoordigers van Gemeentebelangen, de SGP en de PvdD.

Over het algemeen blijkt dat theaters niet zonder subsidie kunnen overleven, en dat geldt in het bijzonder voor grote theaters zoals Orpheus. Orpheus is namelijk de vijfde van Nederland qua omvang. De schouwburg heeft al een heel gestroomlijnde organisatie, weinig medewerkers, veel vrijwilligers, kortom; efficiënter kan haast niet. Ondanks dit strakke beleid moet er steeds geld bij. Het is ook niet voor niets dat Orpheus vaak een bodemloze put wordt genoemd.

Natuurlijk hebben wij een economische crisis achter de rug en dan is het te voorspellen dat mensen minder geld uitgeven aan luxe dingen, waaronder het bezoeken van theatervoorstellingen. Maar ook in economische hoogtijdagen zijn de inkomsten van schouwburgen minimaal en moet er altijd geld bij. Het onheil komt dus niet alleen van buitenaf. De vraag is of het terecht is dat de burgers, die ervoor kiezen om hun geld niet te besteden aan Orpheus, alsnog via een omweg moeten betalen voor deze instelling. Via de gemeentebelastingen. En al helemaal in tijden waarin bezuinigd wordt op de minima.

Wat zijn onze grenzen aan het financieren van cultuur? Moet cultuur wel altijd gestimuleerd worden, ondanks blijvend lage culturele belangstelling? Wat vindt u ervan? Is het terecht dat Orpheus in leven wordt gehouden door subsidiestromen van de gemeente?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!