Wat is democratie – politiek 05

Vrijdag 17 mei 2019

Door Edward Butter

Geen democratie

Om deze vraag goed te beantwoorden is het handiger om te vertellen wat geen democratie is. Dat is als jij zegt/schrijft dat je het maar niets vindt wat de regering aan het doen is en dat je dan dus in de cel beland, gemarteld of zelfs gedood wordt. Uit een vliegtuig geflikkerd of zo. Dat je partner dan aan je kinderen uit mag leggen dat je nooit weer komt. Dat verdwaasde moeders decennia aan het protesteren zijn met maar één vraag: waar is/zijn mijn kind(eren)?

Feodalisme

Maar meer. Voordat wij een democratie waren was hier het zogenaamde feodale systeem. Daar was jij waarschijnlijk lijfeigene van een leenheer die zijn kasteel en landgoed van de adel toegekend had gekregen. Je was dan gewoon eigendom van deze mensen en die konden met je doen wat ze maar wilden.

Industriële revolutie

Na de uitvinding van de stoommachine ontstonden er fabrieken waar arbeiders (voorheen lijfeigenen) bij elkaar werkten en dus ook met elkaar begonnen te praten. De staking werd uitgevonden om de eigenaren van de productiemiddelen (Marx) onder druk werden gezet om betere leefomstandigheden af te dwingen.

Democratie

Onder grote namen als Willem van Oranje, Erasmus, Johan van Oldebarneveld, Vadertje Drees en vele anderen en de druk van de arbeiders ontstond het democratisch systeem dat we nu kennen. Kan het beter? Ja het kan beter maar veranderingen gaan langzaam en dat moet ook. We weten wat we hebben en niet wat we krijgen. Vind je dat ook dan stem je ergens in het midden. Heb je meer haast dan ga je naar de wat extremere partijen met alle risico van dien.

Als we naar de rest van de wereld kijken moeten we erkennen dat democratie iets moois is. Kijken we naar ons eigen land dan zien we iets heel merkwaardigs. De mensen waar het echt om gaat – de grote meerderheid – de werknemers en mensen met een uitkering – laten het vaak afweten en gaan niet naar de stembus. Juist degenen die vaak de dupe zijn van het heersende liberale geglobaliseerde beleid blijven thuis. Gingen zij wel naar de stembus dan zou er waarschijnlijk daadwerkelijk iets veranderen. Dan is er nog de groep werknemers met een goede baan en de zzp’ers. Zij menen dat ze wel varen bij het beleid van rechts terwijl rechts niets anders doet dan een zo groot mogelijk deel van hun inkomen naar de aandeelhouders te laten stromen. Nee ik geef geen stemadvies maar als je gewoon werknemer of iemand met een uitkering bent en denkt dat het alleen maar leugenaars en zakkenvullers zijn ga dan eens kijk bij de Piraten Partij of bij Volt.

Niet naar de stembus

Ik ga niet stemmen want het zijn toch allemaal zakkenvullers en leugenaars. Hoe dom kunnen mensen zijn? Als het allemaal zakkenvullers en leugenaars zijn die er nu zitten dan moet je dus juist gaan stemmen om ze weg te krijgen en te vervangen door oprechte mensen. Er is simpelweg geen goede reden om niet naar de stembus te gaan. Dan kan je wel een grote jongen of grote meid lijken door interessant te zeggen  alsof je het begrijpt “hu ’t zijn toch allemaal zakkenvullers en leugenaars”, maar sorry met die zin zeg je alleen maar hoe dom je bent om niet voor jezelf op te komen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Gemeenteraad Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!