Waterschapsbelasting omhoog: waar betalen we precies voor?

Maandag 15 januari 2024

Door Redactie

Om te voorkomen dat Apeldoorn één groot openluchtzwembad wordt betalen we allemaal waterschapsbelasting. Maar wat is het doel ervan en waarom is het nodig? En waarom betalen we in 2024 meer dan in 2023? Edwin Spikkert is woordvoerder bij Waterschap Vallei en Veluwe, zij zijn verantwoordelijk voor het waterbeheer in het gebied Vallei en Veluwe.

Waterschappen zijn de Nederlandse overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor het waterbeheer. Ze zorgen ervoor dat het water in Nederland goed wordt beheerd, zowel in stedelijke gebieden als op het platteland. Dit omvat onder andere het zuiveren van afvalwater, het beheer van waterwegen en het voorkomen van overstromingen. Het waterschap draagt bij aan een veilige en duurzame leefomgeving wat betreft water. Ze voeren verschillende taken uit, waaronder het heffen van waterschapsbelastingen om hun activiteiten te financieren. Het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe omvat delen van de provincies Gelderland, waaronder Apeldoorn, en Utrecht. 

Directe belasting

De waterschapsbelasting is een directe belasting die wordt geheven op basis van de waarde van je woning. Belastingkantoor GBLT heft en int de waterschapsbelastingen in ons gebied. De hoogte van de belasting is afhankelijk van je woonplaats, de grootte van je woning en de waarde van je woning. Je kunt de hoogte van je waterschapsbelasting berekenen op de website van waterschap Vallei en Veluwe.

In Apeldoorn betaal je in 2024 gemiddeld 6 euro meer waterschapsbelasting dan in 2023. Dit is een stijging van 2,2 procent. De stijging is noodzakelijk om de kosten van het waterbeheer te dekken. Wat is de reden voor deze stijging? “Door stijgende kosten en extra eisen die gesteld worden aan ons werk. Investeringen zijn nodig om ons waterschap toekomstbestendig te maken en houden.”

Indien het betalen van je waterschapsbelasting een uitdaging vormt, bestaat de optie om kwijtschelding aan te vragen. Of je daarvoor in aanmerking komt, wordt bepaald door je persoonlijke en financiële situatie, waaronder inkomen, vermogen en woonlasten. Het algemeen bestuur van het waterschap heeft op 21 november 2023 de regeling uitgebreid. Benieuwd of je mogelijk in aanmerking komt? Neem een kijkje op de website van GBLT voor meer informatie.

Waterschap Vallei en Veluwe vervult een rol bij het waarborgen van een veilige en duurzame leefomgeving met betrekking tot water. Door taken zoals het beheren van waterkwaliteit, waterkwantiteit en het onderhouden van watergangen en dijken uit te voeren, streeft het waterschap naar het dienen van de belangen van de gemeenschap. Het heffen van waterschapsbelastingen is een van de methoden die het waterschap hanteert om financiële middelen te genereren voor deze activiteiten. Deze belastingen vormen de basis voor het verwezenlijken van de waterbeheerdoelstellingen en het behouden van een gezonde leefomgeving.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!