‘We hebben het ACEC voor de toekomst keihard nodig’

Donderdag 29 juni 2023

Door Redactie

Gerard Oltmans

Tot onze grote schrik lazen wij afgelopen maandag in de Stentor dat Jasper van der Graaf zich als directeur grote zorgen maakt over de toekomst van het ACEC. “Dit centrum in Apeldoorn doet alles goed, maar vreest toch voor naderend einde”, kopte de krant onheilspellend. Reden voor het luiden van de noodklok was voor van der Graaf de uitspraak van het college van Burgemeester en Wethouders naar aanleiding van het recente ‘impact-onderzoek’ naar ACEC. De uitkomst van dit onderzoek was zeer positief (lees het onderzoek zelf), maar toch kiest het college niet voor de, volgens het rapport passende, reële en structurele financiering. “Als dit rapport niet overtuigt, wat dan wel?” vraagt van der Graaf zich af.

Het kan toch niet zo zijn dat de stad deze creatieve broedplaats gaat verliezen? Hoe kijken verschillende belanghebbenden naar wat ook het clubhuis van Apeldoorn Direct is. Wat is de culturele impact van ACEC op de ambities van onze stad?

“We hebben het ACEC voor de toekomst keihard nodig om de binnenstad met elkaar opnieuw uit te vinden”

Peter Rijkers – voorzitter centrummanagement Apeldoorn

“ACEC was vanaf de oprichting de trekker vanuit de cultuursector van het centrummanagement. Voor een aantrekkelijke binnenstad heb je naast goede ondernemers en gezellige horeca ook onderscheidende kunst en cultuur nodig. Dat gaat de komende jaren alleen maar belangrijker worden. ACEC is een belangrijk onderdeel van de binnenstad, ze zitten er letterlijk middenin en voelen daardoor ook aan wat er speelt en nodig is. Het gebouw is voor ons ook een soort creatief clubhuis. Waarbij ze als kunstenaars altijd onafhankelijk zijn blijven meedenken. Dat moet je niet vanuit het gemeentehuis willen gaan doen. Ze voegen echt op hoog kwalitatief niveau in iedere meeting iets toe. De economische waarde hiervan voor de binnenstad is enorm. Met alleen het concept Stadspark redden we het niet, daar moet je ook creatieve ideeën aan toevoegen. We hebben het ACEC voor de toekomst keihard nodig om de binnenstad met elkaar opnieuw uit te vinden.”

“Zonder deze culturele toevoeging krijg je een lege, kale en zakelijke binnenstad.”

Lauren de Graaf – horecaondernemer (o.a. de Graaf en Finnegans)

“ACEC is voor het Cultuurkwartier en dus ook ons Caterplein van essentieel belang. We zijn als ondernemers hier druk bezig er een mooi plein van te maken en daarbij zijn bijvoorbeeld de laagdrempelige exposities van ACEC voor ons een grote waarde. Zonder deze culturele toevoeging krijg je een lege, kale en zakelijke binnenstad. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar het kunstwerk de Notenkraker. Daar ben ik echt enorm trots op! De gemeente wilde daar een speeltuin en het ACEC zei: “dat kan veel gaver”. Nu is het een kunst- en speelobject waar ook pubers een selfie maken en hele gezinnen met elkaar op de foto gaan. In het najaar komen rond het Caterplein nieuwe lichtpoorten, ik kijk er naar uit weer samen met ACEC te zorgen dat dit ook weer iets bijzonders wordt.”

“Ze weten goed wat er op kunstzinnig en cultureel gebied leeft, provinciaal en landelijk.”

Michel van Maarseveen – Directeur Paleis het Loo

Citaten uit recent impactonderzoek:

“Onze samenwerking is de laatste jaren geïntensiveerd. We zijn twee hele verschillende organisaties, maar we vinden elkaar dus wel in de gerichte kunstopdrachten die wij aan ACEC uitbesteden voor advies en begeleiding. ACEC is sterk als het gaat om kunst in de openbare ruimte, dus dan is het voor ons een logische keuze om hen te benaderen. Ze weten goed wat er op kunstzinnig en cultureel gebied leeft, provinciaal en landelijk. Dat geeft mij weer nieuwe inzichten. Zonder ACEC hadden we niet de kwaliteit gekregen die we nu wel hebben. Ik denk dat ACEC zich nog meer kan profileren als instelling met een expertise voor kunst in de openbare ruimte, met een verbinding met de groene omgeving. Daar zijn ze goed en sterk in. Daarin kunnen ze nog meer een podium pakken. Dat is ook een goede profilering voor Apeldoorn en de kunstensector.”

“Het werkt als een magneet voor nieuwe doelgroepen en is essentieel voor het op peil houden van je voorzieningenniveau.”

Claudi Groot Koerkamp – Directeur-bestuurder Apeldoorn partners

Onder andere verantwoordelijk voor citymarketing.

“ACEC is zo’n plek die je stad leuk en bijzonder maakt. Daar heb je er meerdere van nodig om mensen naar je stad te trekken. In september komen voor een congres mijn collega-citymarketeers naar Apeldoorn en dan ga ik ze ACEC met trots laten zien. Het is een van de rafelrandjes die ons onderscheidend en interessant maakt. We moeten oppassen dat we niet alle rafelrandjes laten verdwijnen. Die bieden juist de onverwachtheid en de verrassing die we zo hard nodig hebben. Als je dat allemaal weghaalt, wat is dan nog aan? Apeldoorn Partners creëert samen met CMA en heel veel ondernemers aanbod dat onze stad aantrekkelijker maakt en een duidelijk profiel geeft. Als er geen ACEC zou zijn, had ik voorgesteld zoiets te creëren. ACEC is een broedplaats voor creativiteit. Als je creativiteit weghaalt uit de stad word je middelmatig. Het werkt als een magneet voor nieuwe doelgroepen en is essentieel voor het op peil houden van je voorzieningenniveau.”

“We mogen best wat meer trots zijn op ACEC en zij mogen wat mij betreft zelf wat minder bescheiden doen over wat zij realiseren.”

Roel Welsing – Directeur Apenheul

“Voor Apenheul heeft ACEC een mooie verbinding gelegd tussen het ‘park aan de rand’ en de stad. Rond vijftig jaar Apenheul hebben zij gezorgd voor een kunstwerk dat ons een iconische zichtbaarheid geeft in het centrum. Daarbij hebben zij alle belangen zorgvuldig op elkaar afgestemd, zonder dat het eindresultaat een compromis werd. Het is echt heel knap om met alle verschillende belangen een oplossing te vinden die niet leidt tot middelmatigheid. ACEC heeft daarmee voor ons een brug geslagen waarmee we ons omarmd voelen door de stad. Dit soort verbindingen gaan over de langere termijn en onderling commitment. Als we als stad ambitie hebben, dan hebben we dit soort initiatieven nodig. Je verfraait de stad niet alleen, je tilt de stad naar een hoger niveau. Dat zie je recentelijk ook terug in de nieuwe poort bij Paleis het Loo. Dat is echt internationale allure. Een rijke culturele sector geeft aan dat het goed gaat met een maatschappij. Het is goed dat je dingen tegenkomt in de stad die je aan het denken zetten. We mogen best wat meer trots zijn op ACEC en zij mogen wat mij betreft zelf wat minder bescheiden doen over wat zij realiseren.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!